Rusko chce sprísniť tresty za pašovanie potravín

Ruský colný úrad chce urobiť z pašovania zakázaných západných potravín rovnako vážny trestný čin, ako je obchodovanie s rádioaktívnym materiálom alebo s výbušninami. Informovala o tom agentúra AP.
Rusko vlani zakázalo dovoz potravín z Európskej únie (EÚ), USA a ďalších západných štátov v rámci odvety za sankcie, ktoré Západ uvalil na Moskvu pre anexiu Krymu a podporu ukrajinských separatistov.
Ruský prezident Vladimir Putin tento mesiac nariadil zničiť tony skonfiškovaného pašovaného ovocia, zeleniny, syrov a ďalších potravín, aby ukázal, že Moskva si vynúti dodržiavanie zákazu. Stroje tak pred zrakom verejnosti rozdrvili tony potravín.
Federálny colný úrad dnes zverejnil návrh zákona, podľa ktorého by mali byť zakázané potraviny označené za „strategicky dôležité“, pričom doteraz takto Rusko označovalo len rádioaktívny materiál, jedy, zbrane a výbušniny. Po tejto reklasifikácii bude pašerákom potravín hroziť až sedem rokov za mrežami. Colníci tvrdia, že súčasný trest za ich pašovanie, ktorým je pokuta maximálne 300.000 rubľov (3982,61 eura), nie je dostatočne zastrašujúci.
Kremeľ je odhodlaný vynútiť si držiavanie zákazu a ignoruje aj hnev verejnosti. Ľuďom sa nepáči ničenie potravín v čase, keď sa ekonomika zmieta v recesii a narastá počet chudobných, ktorí nemajú dosť peňazí na jedlo.
Miestne úrady však po celej krajine naďalej denne prinášajú správy o likvidácii potravín zo Západu.
Vláda by mala o návrhu zákona o zaradení pašovania potravín medzi vážne trestné činy rozhodnúť na svojom zasadaní 3. septembra.

Súvisiace články

Aktuálne správy