Daňové príjmy Nemecka v júli medziročne vzrástli o 8,6 %

Stabilný rast nemeckej ekonomiky podporil daňové príjmy federácie aj spolkových štátov, ktoré vyskočili do nečakanej výšky. Informovala o tom agentúra Reuters.
Finančné úrady zaznamenali vo svojich pokladniciach v júli 49,3 miliardy eur, čo je o 8,6 % viac ako v rovnakom období vlani, uviedlo spolkové ministerstvo financií. Štát tak na daniach vybral za prvých sedem mesiacov 2015 už 349,4 miliardy eur, čo je o 5,9 % ako pred rokom. Ak bude tento trend pokračovať, aktuálny odhad, ktorý počíta v tomto roku s nárastom daňových príjmov o 3,7 %, bude výrazne prekonaný.
„Pokračujúci pozitívny vývoj v celej ekonomike podporuje rast daňových príjmov,“ uvádza sa v dnes vydanej mesačnej správe spolkového ministerstva financií. Daňové príjmy federácie v júli vyskočili o 11 % a spolkových krajín o 9,8 %. Navyše, Berlín musel do rozpočtu Európskej únie (EÚ) odviesť o štvrtinu menej peňazí ako pred rokom. Vďaka vysokej zamestnanosti a nedávnym kolektívnym dohodám sa výber z dane z príjmu fyzických osôb zvýšil o 6,7 % na 15,7 miliardy eur. Príjmy z dane z obratu stúpli o 3,7 % na asi 17,2 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy