Ceny ropy pokračujú v poklese, cena WTI klesla pod 40,5 USD/barel

Ceny ropy dnes zaznamenali ďalší pokles, keď trhy zareagovali na skutočnosť, že zásoby ropy v USA výrazne vzrástli a navyše, Saudská Arábia zvýšila export komodity. Cena americkej ropy WTI sa momentálne pohybuje mierne nad 40-dolárovou hranicou, čo je hodnota, ktorú naposledy zaznamenala v marci 2009. Cena Brentu zasa klesla pod 47 USD za barel (159 litrov). Informovala o tom agentúra Reuters.
Cena americkej ropy sa už v stredu 19. augusta prepadla o vyše 4 % a zaznamenala 6,5-ročné minimum po tom, ako americké ministerstvo energetiky oznámilo nečakane výrazný rast zásob ropy v Spojených štátoch. To opäť vyvolalo obavy z ešte väčšieho presýtenia trhov ropou, než zaznamenávajú v súčasnosti. Podľa ministerstva energetiky vzrástli ropné zásoby v USA minulý týždeň o 2,6 milióna na 456,21 milióna barelov.
Dnes ceny pokračovali v poklese, keď ich ovplyvnili správy, že Saudská Arábia napriek nízkym cenám komodity zvýšila svoj export ropy na zahraničné trhy. V júni vyviezla 7,365 milióna barelov ropy denne oproti 6,935 milióna barelov denne v máji.
Cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou v septembri (kontrakt dnes vyprší) klesla do 08.35 h SELČ o 32 centov na 40,48 USD (36,66 eura) za barel. To je najnižšia hodnota od marca 2009. Klesla aj cena severomorskej zmesi Brent s dodávkou v októbri. Tá sa znížila o 35 centov na 46,81 USD/barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy