Najhorúcejšie ropné leto v histórii: Prepad o 30 percent, čaká nás 10 dolárov za barel

, BBG;RTRS;patria Foto: SITA

Leto je za normálnych okolností doslova vrcholnou sezónou pre ropu. U Američanov rastie spotreba benzínu kvôli prázdninovým výjazdom a na Blízkom Východe idú klimatizácie na plné obrátky. Namiesto toho sme svedkami prepadu na viac než šesťročné minimá.

Americké ropné futures od začiatku júna odpísali 30 percent a sú na najlepšej ceste k najväčšiemu prepadu od čias, čo sa v roku 1983 kontrakt na ropu WTI začal obchodovať. Leto 2015 vstúpi do ropnej histórie, prekonáva nielen letný prepad v čase globálnej finančnej krízy 2008, ale aj prepad počas ázijskej  ekonomickej krízy v roku 1998 a presýtenia globálnej ponuky v roku 1986.

Tohtoročné leto sa tak môže pýšiť dokonca ešte väčším cenovým prepadom amerických ropných futures ako v roku 2011, keď ceny klesli až o 21 percent po tom, čo USA a ďalšie veľké národy dovážajúce ropu museli uvoľniť 60 miliónov barelov z núdzových zásob, aby nahradili výpadok líbyjského exportu počas povstania proti Kaddáfímu.

Celkový objem benzínu dodávaného na americký trh minulý mesiac stúpol na osemročné maximum 9,7 miliónov barelov denne. Dopyt podporili nízke ceny a rastúca ekonomika. Americká referenčná ropa WTI sa dnes prepadla na šesťročné minimum 41,35 dolárov za barel a niektoré veľké banky sa zhodujú, že môže klesať dokonca ešte nižšie. Najväčšie členské štáty OPEC však ťažia množstvo ropy blízke rekordným úrovniam v snahe ubrániť svoj podiel na trhu. Ropný trh tak aj naďalej zostáva presýtený.

Americká surová ropa je pritom slabšia ako severomorský Brent z časti kvôli výpadkom rafinérií, ktoré podkopávajú americký dopyt. Americký kontrakt na ropu WTI sa svojím spôsobom cene ropy Brent vymyká. Aktuálne cena ropy Brent stráca necelé pol percento a pohybuje sa na 49 dolároch za barel. Ropa WTI naopak pripisuje 0,9 percenta na 42,60 dolárov za barel.

Renomovaný finanční analytik a komentátor Gary Shilling hovorí, že to s ropou momentálne nevyzerá vôbec dobre. Verí však, že bude ešte horšie kvôli cenovej vojne štátov OPEC s konkurenčnými výrobcami, kedy bude OPEC skúšať, kto prvý podľahne a obmedzí produkciu. To by podľa neho mohlo cenu ropy poslať až k 10 dolárom za barel. Je to hlavne politika OPECu v zmysle "kto prežije nízke ceny najdlhšie", ktorá podľa Shillinga nasmeruje ropu do pásma 10 až 20 dolárov za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy