Japonská ekonomika klesla v 2. kvartáli o 1,6 %

Japonská ekonomika klesla v 2. kvartáli tohto roka medziročne o 1,6 %, čo predstavuje prvý pokles hospodárstva za posledné tri kvartály. Napriek tomu bol výsledok lepší, než očakávali ekonómovia. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Ako dnes oznámila japonská vláda, pod pokles ekonomiky sa podpísal najmä slabý export a klesajúca domáca spotreba. Napriek nepriaznivému vývoju ekonomiky je to lepší výsledok, než očakávali ekonómovia, ktorí počítali s poklesom až o 1,9 %. Japonsko zároveň revidovalo rast hospodárstva za obdobie január – marec na 4,5 % z pôvodného odhadu na úrovni 3,9 %.
Minister pre revitalizáciu ekonomiky Akira Amari, ktorý poukázal najmä na slabší export, má pochybnosti o ďalšom vývoji exportu do Číny. Tá je najväčším obchodným partnerom Japonska. Ako uviedol, v tomto smere „nie je veľkým optimistom“.
Export Japonska klesol medzikvartálne o 4,4 %, čo znamená prvý pokles za posledných šesť štvrťrokov. Medziročne klesol až o 16,5 %. Hlavnou príčinou bol práve slabý ekonomický rast Číny, ale aj ďalších rozvíjajúcich sa ekonomík. Súkromná spotreba, ktorá sa na celkovej ekonomickej aktivite Japonska podieľa 60 %, klesla o 0,8 % a medziročne o 1,7 %. Firemné investície sa medzikvartálne znížili o 0,1 % a medziročne o 0,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy