Belgicko začne dovážať bridlicový plyn z USA, ktorý sa môže dostať až do Nemecka

, TASR Foto: SITA

Belgicko sa chystá rozšíriť možnosti svojich energetických zdrojov. Ak doteraz Belgičania kúrili za pomoci vykurovacieho oleja, elektriny a zemného plynu, čoskoro budú mať k dispozícii aj bridlicový plyn dovážaný zo Spojených štátov. Uviedla to dnes televízna stanica RTBF.

Dopravu bridlicového plynu by mala zabezpečiť belgická spoločnosť Fluxys, ktorá má v krajine na starosti aj prepravný systém zemného plynu. Spoločnosť má k dispozícii 3700 km plynovodov a tiež prístavný terminál v belgickom prístave Zeebruge.

Podľa dostupných informácií by sa mal skvapalnený bridlicový plyn z USA dovážať do francúzskeho prístavu Dunkerque, asi 10 km od belgických hraníc. Spoločnosť Fluxys má priame potrubné prepojenie na francúzsky prístav.

"To je veľmi dobrá správa pre bezpečnosť energetických dodávok našej krajiny, je to dobré aj pre hospodársku súťaž a v konečnom dôsledku to prinesie zníženie cien pre konečného spotrebiteľa," uviedol hovorca Fluxys Laurent Remy. Ako dodal, distribúcia nového zdroja energie posilní ústrednú pozíciu Fluxysu v rámci belgickej energetickej siete.

Americký bridlicový plyn by cez územie Belgicka mohol smerovať ďalej na nemecký trh. Prvé dodávky bridlicového plynu do terminálu v Dunkerque by mali začať prichádzať o niekoľko mesiacov.

Súvisiace články

Aktuálne správy