Tržby v priemysle rástli v júni dvojciferným tempom

V júni bol rast tržieb v priemysle na Slovensku druhý najrýchlejší v tomto roku.

Tržby v priemysle na Slovensku rástli v júni dvojciferným tempom. V medziročnom porovnaní boli totiž vyššie o 11 %. Išlo tak o druhý najrýchlejší rast priemyselných tržieb v tomto roku po marcovom raste o vyše 12 %. Zároveň to znamenalo výrazné zvýšenie dynamiky oproti májovému nárastu o 1,4 %. V rámci priemyslu pritom rástli v júni najmä tržby v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 13,6 %, dodávke vody, čistení a odvode odpadových vôd, odpadoch a službách odstraňovania odpadov o 12,6 % a v priemyselnej výrobe o 10,6 %. Mierny rast, o 0,4 %, zaznamenali aj tržby v ťažbe a dobývaní. Medzimesačne sa tržby v priemysle v júni oproti máju zvýšili až o 4,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Z odvetví samotnej priemyselnej výroby zvýšenie tržieb bolo zaznamenané najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 13,1 %, výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 93,4 %, výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 13,3 % a vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 2,8 %. Tržby klesli len vo výrobe základných farmaceutických výrobkov a farmaceutických prípravkov o 14,7 %.

Z ostatných sektorov hospodárstva rástli najmä tržby v stavebníctve. Tie boli v júni medziročne vyššie až o 26,9 %, pri medzimesačnom náraste o 1,9 %. V doprave a skladovaní tržby medziročne stúpli o 6,3 % a medzimesačne v júni oproti máju boli vyššie o 2,8 %. Miernejší medziročný rast, o 0,3 %, zaknihovali v informačných a komunikačných činnostiach pri medzimesačnom poklese o 0,5 %. Vo vybraných trhových službách tržby oproti vlaňajšiemu júnu stúpli o 6,1 % a v medzimesačnom porovnaní oproti máju boli vyššie o 0,9 %.

Za celý prvý polrok tak tržby v priemysle vzrástli už o 6,6 %, kým tržby stavebných subjektov sa zvýšili už dokonca o 16,8 %. Miernejší rast o 5,1 % zaznamenali podnikatelia v doprave a skladovaní, kým v informačných a komunikačných činnostiach sa tržby za prvých šesť mesiacov roka zvýšili o 1,6 %. Napokon polročné tržby vo vybraných trhových službách boli oproti rovnakému obdobiu vlaňajška vyššie o 4,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy