Agropodniky potrebujú absolventov na špičkové poľnohospodárske stroje

Poľnohospodárske podniky na Slovensku sú vybavené špičkovými strojmi, na ktoré nemajú zabezpečenú obsluhu. Väčšina techniky sa na Slovensko dováža. Ide o kvalitné stroje od špičkových firiem.

Ako povedal TASR prezident Združenia dodávateľov pôdohospodárskej techniky v SR Ján Jech, za 21 rokov, odkedy združenie v tejto oblasti pôsobí, vyčistilo trh od špekulatívnych "obývačkových predajcov" poľnohospodárskej techniky. Zväz oslovuje aj školy s tým, aby zriadili odbory, ktoré by pripravili absolventov na ovládanie strojov vybavených náročnou elektronikou.

"Niekoľko rokov sa usilujeme o to, aby sa v rámci duálneho vzdelávania na školách tvorili odbory pre obsluhu a servis poľnohospodárskej techniky. Vytvárame priestor pre to, aby žiaci mohli získať prax v našich firmách. Dokonca sme pripravení pred školy postaviť stroj, ktorý nemajú k dispozícii. Sadnúť si dnes do traktora je pokiaľ ide o prístrojovú techniku, ako keby si sadli do lietadla," prirovnal Jech. Kabíny sú klimatizované, pracovné podmienky sú podľa neho vynikajúce a vodiči už dnes netrpia takými pracovnými chorobami ako v minulosti.

Rodičia by mali mať záujem o túto oblasť vzdelania svojich potomkov a agropodniky sú podľa Jecha ochotné prispieť do duálneho vzdelávania. "Na traktor s hodnotou niekoľko tisíc eur musí byť vodič oveľa lepšie pripravený, než tomu bolo v minulosti, keď učeň dostal vodičský preukaz. Ovládanie elektroniky strojov, ktorá reguluje presnosť sejby či postreku, si vyžaduje technicky zdatného pracovníka," zdôraznil šéf združenia dodávateľov.

Podpory na nákup strojov sú určené len firmám, ktoré vedia dokladmi preukázať, že majú zabezpečený záručný a pozáručný servis a náhradné dielce. Podľa Jecha by sa už nemalo stať, aby si niekto kúpil drahý stroj, ktorý nemá kto opraviť.

Hodnota špičkových traktorov sa dnes pohybuje od 100.000 do 170.000 eur. Prezident združenia sa preto prihovára aj za lepšie pravidlá pri poskytovaní dotácií na nákup techniky. "Zaviesť by sme mali systém podľa vzoru Českej republiky, kde agropodniky svoj strojový park vedia takto pravidelne obnoviť," dodal Jech.

Súvisiace články

Aktuálne správy