Skúste to ekonomickejšie: Ako zostať v pohode bez toho, aby ste museli klimatizáciu pustiť na plno

, the quartz Foto: SITA;thinkstock

Odborníci hovoria, že rok 2016 asi bude lámať teplotné rekordy. Žiaden výlet ani dovolenka sa v ostatných dňoch nezaobišla bez potu. Napriek pokušenia stiahnuť teplotu klimatizácie čo najnižšie, je tu aj iná možnosť, ako účinnejšie vychladnúť.

Čo je vlna horúčav u nás, niekde na úrovni 38° C, oproti tomu, čo by ste okúsili napríklad v Indii? Celosvetovo sa ukazuje, že rok 2016 je na najlepšej ceste aby pokoril rekord doterajších priemerných teplôt. To znamená, že klimatizácie pôjdu opäť na plno.

V článku publikovanom v Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), skúmali odborníci celosvetový potenciál klimatizácie. Ako rastú príjmy po celom svete spolu s globálnym oteplovaním, ľudia nakupujú klimatizačné jednotky alarmujúcou rýchlosťou. Napríklad v Číne sa za posledných päť rokov takmer zdvojnásobil. Každý rok sa ich tam predá viac ako 60 miliónov, čo je viac ako osemkrát toľko, čo predajú každý rok v Spojených štátoch.

Na jednej strane je to dobrá správa, ľudia sú stále bohatší a klimatizácia im dokáže podstatne uľaviť počas horúcich a vlhkých dní. Avšak tieto zariadenia aj poriadne žerú. Až 10-20 krát toľko elektriny ako stropný ventilátor. Splnenie tohto zvýšeného dopytu po elektrine si vyžiada miliardové investície do infraštruktúry. Zároveň vytvára o miliardy viac ton emisií oxidu uhličitého. Nová štúdia Lawrence Berkeley Lab  poukazuje na to, že stále viac klimatizačných znamená viac chladiva a nárast objemu skleníkových plynov.

Pre lepšiu predstavu o tom, aký globálny dopad môže mať intenzívnejšie využitie klimatizácie, sa stačí pozrieť na Mexiko, krajinu v ktorej je klimatizácia povinnou výbavou. Ale nie všade. V chladnejších  oblastiach krajiny, aj keď sú to oblasti s vysokými príjmami, penetrácia klímou nikdy nepresiahla 10 %. V teplých oblastiach je však vzorka úplne odlišná. Penetrácia začína nízko, ale so zvyšujúcim sa príjmom sa zvyšuje až po 80 %. Tento model predpovedá, že takmer 100 % domácností bude mať klimatizáciu vo všetkých teplých oblastiach v priebehu niekoľkých desaťročí. Ide o trend, ktorý sa netýka len Mexika, ale celého sveta. Číslo jedna na zozname je India, celkový potenciál klimatizácie v Indii je viac ako 12 krát vyšší ako v Spojených štátoch. Mexiku patrí dvanásta priečka. Predbehnli ho nielen India, ale aj Indonézia, Filipíny, či Thajsko. Tieto krajiny majú v súčasnosti nižšiu HDP na obyvateľa, ale podľa prieskumu sa budú klimatizačné jednotky rýchlejšie nakupovať v najbližších niekoľkých desaťročiach.

Čo to všetko znamená pre emisie oxidu uhličitého? To závisí na tempe technologických zmien. Tak pre chladiace zariadenia, ako ja pri výrobe elektriny.

Dnešné klimatizačné jednotky pracujú asi na polovičnú spotrebu toho, čo v roku 1990. Ak bude v oblasti energetickej účinnosti  pokrok pokračovať nasedeným tempom, dosiahli by sme podstatné zníženie spotreby energie. Podobne je to aj v oblasti rozvoja solárnych, veterných a ďalších zdrojov s nízkou uhlíkovou stopou, takýto proces výroby elektrickej energie by mohol zmierniť zvýšené emisie oxidu uhličitého.

Podľa ekonómov je dnes najlepším spôsobom  ako procesy urýchliť, uhlíková daň. Vyššie ceny elektriny by dokázali utlmiť predaj klimatizačných jednotiek. Zároveň ale urýchliť inovácie v oblasti energetickej účinnosti. Uhlíková daň by pomohla aj masívnejšiemu nasadeniu obnoviteľných zdrojov. Nízkopríjmové a krajiny so stredným príjmom očakávajú veľký nárast dopytu po energii v najbližších niekoľkých desaťročiach. Nová legislatíva zavádzajúca uhlíkovú daň je jeden z najúčinnejších spôsobov, ako naštartovať  dopyt po nízkouhlíkových technológiách.

Vyššie ceny energie by viedli aj k zmenám v správaní sa. Naše domácnosti aj firmy by sa pri takejto dane správali zodpovednejšie. Väčšia pozornosť by sa venovala projektovaniu budov. Prírodný tieň, orientácia, stavebné materiály, izolácie a ďalšie faktory majú veľký vplyv na spotrebu energie. Podľa odhadov dokážu klimatizačné jednotky vypustiť takmer 500 miliónov ton oxidu uhličitého do atmosféry ročne. V prípade, že vám budúcnosť našej planéty nie je ukradnutá, a skúšate sa podľa toho aj správať, máme tu zopár tipov, ako prežiť leto takmer bez klimatizíácie.

Keď pečie slnko, okná zostávajú zatvorené
Niekedy sa to nedá vydržať, teplo a ešte k tomu aj absencia čerstvého vzduchu. Kombinácia, ktorá vás núti otvoriť okná dokorán. Ale márne dúfate, že sa vám podarí chytiť zatúlaný vánok, naopak, v podstate vyhrejete svoj dom či byt na úroveň pece. Okná, na ktoré sa opiera priame slnko , musia zostať zatvorené a závesy , či iná tieniaca technika, zatiahnuté.  Berte do úvahy, že svetlé farby dokážu znížiť tepelné zisky až o 33 %. Ak ale nechcete úplne prísť o denné svetlo, dobrým riešením sú prvky, ktoré dokážu blokovať UV žiarenie. Hneď ako zapadne slnko, môžete začať s vetraním.

Vymeňte staré žiarovky
Hlavne tie staršie, s vláknom. Nielenže sú energeticky menej účinné ako novšie s LED technológiou, ale vyžarujú aj viac tepla. Ak stále váhate vymeniť tie halogénové za novšie, nadišiel ten pravý čas. Toto leto konečne urobíte zmenu.

Teplotu nastavujte s rozumom
Je zrejmé, že asi nenecháte bežať svoju klimatizačnú jednotku na plno celý deň, kým vy ste napríklad v práci. Ani nastavenie na 18 °C nie je práve najrozumnejšie, jednotka tak má čo robiť, aby vašu požiadavku dokázala splniť. Odborníci tvrdia, že počas tých najhorúcejších dní je lepšia, ak máte dlhodobejšie nastavenú vyššiu teplotu s nižším vyfukovaním , ako krátkodobo nižšiu teplotu s intenzívnejším. Neustále zmeny totiž predstavujú pre klimatizáciu vyššiu záťaž a teda aj spotrebu energie

Než zapnete klímu, vyžeňte von horúci vzduch
Ďalším trikom je ochladiť miestnosť predtým, než zapnete chladenie. Keď prídete domov z práce, otvorte okno v miestnosti a oproti oknu umiestnite ventilátor šikmo hore. To vám pomôže vytlačiť von horúci vzduch, ktorý stúpa prirodzene smerom hore. Rovnako účinné bude, ak sa vám podarí vytvoriť krížový prievan otvorení okien na oboch stranách bytu. Ak sa len o niečo podarí miestnosť vychladiť, pomôžete tým klimatizácii dosiahnuť požadovanú komfortnú teplotu.

Opatrne s najväčšími radiátormi
Určite ste si všimli, ktoré zariadenia vám v byte v lete najviac kúria. Elektronické zariadenia ako sú notebooky, tablety, ale aj sušič vlasov by ste mali používať na tých správnych miestach. Určite je lákavé otvoriť si laptop v posteli pred spaním, ale vytvorené teplo zostane vo vašej spálni.

Ochladzujte si krk a zápästia
Stačí vreckovka namočená v studenej vode okolo krku a zápästia. Toto sú oblasti, kde sú veľké krvné cievy v blízkosti kože, teda ideálne miesto pre chladenie krvi vo zvyšku tela.

Jedzte pikantné alebo horúce potraviny
V mnohých z najhorúcejších krajín sveta, ako je India, Mexiko a Thajsko, je normálne, že sa podávajú teplé a korenené jedlá, alebo horúci čaj, ktorý pomáha poraziť teplo. Tieto potraviny spôsobiť, že telo sa začne potiť a keď sa pot odparuje, organizmus sa ochladí. Odparovanie je kľúčové, takže tento postup nemá zmysel v extrémne vlhkom podnebí.

Zateplenie pomáha aj v lete
Zateplenie je z hľadiska investícií rozvážny krok. Ak cítite, že vám v zime v okolí okna prefukuje, podložením novín to nevyriešite. Okrem výmeny okien treba zvážiť aj utesnenie stavebných prasklín a následné zateplenie obvodového plášťa tak, aby ste v zime potrebovali čo najmenej kúriť a v lete čo najmenej priestory chladiť. Určite sa vám náklady v dlhodobom horizonte vrátia.

Súvisiace články

Aktuálne správy