Grécku sa podarí presun dlhopisov z ECB do EMS

Grécku sa podarí presun dlhopisov, ktoré má v portfóliu Európska centrálna banka (ECB) do záchranného fondu eurozóny, Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Vyhlásil to dnes v gréckom parlamente minister financií Euklid Tsakalotos v rozprave k návrhu reforiem, ktoré Grécko poslalo veriteľom. Informovala o tom agentúra Reuters.
Vláda v Aténach v rámci rokovaní o dohode s veriteľmi dlhodobo požaduje presun svojich dlhopisov z ECB do záchranného fondu, čo by jej pomohlo zmierniť dlhovú záťaž.
Ľavicový kabinet premiéra Alexisa Tsiprasa sa snaží presvedčiť poslancov parlamentu, aby hlasovali za návrh reforiem, ktoré sú podmienkou pre získanie tretieho záchranného úveru. Tsiprasov kabinet pritom päť mesiacov odmietal požiadavky veriteľov, ale zadlženému Grécku došli peniaze a potáca sa na pokraji kolapsu.
Atény majú teraz poslednú šancu na dohodu s veriteľmi, ktorí im dali ultimátom do nedele 12. júla. V opačnom prípade hrozí Grécku štátny bankrot a odchod z eurozóny. Očakáva sa, že debata v gréckom parlamente potrvá dlho do noci. Niektorí poslanci vládnej strany Syriza totiž úsporné opatrenia naďalej odmietajú. Ale viaceré opozičné strany naznačili, že reformy podporia. Vláde by sa tak mohla pretlačiť svoj návrh cez parlament a urobiť prvý krok smerom k dohode.
Tsakalotos vo svojom prejave pripustil, že v návrhu gréckych reforiem sú stále „šedé miesta“, o ktorých sa bude musieť ešte rokovať. A pripomenul, že ECB minulý mesiac vyvinula veľký tlak na štáty eurozóny, aby našli riešenie gréckej krízy.
Grécki veritelia už pripustili, že zadlžená krajina nedokáže splatiť svoje dlhy a naznačili, že by jej mohli za určitých podmienok zmierniť podmienky dlhu. Ale až 80 % zo záchranných balíkov vo výške zhruba 317 miliárd eur dlhuje Grécko štátom eurozóny, ECB a Medzinárodnému menovému fondu (MMF). Títo veritelia majú pritom len malý priestor na manévrovanie, čo sa týka zníženia gréckeho dlhu. Podľa agentúry AP majú niekoľko možností – môžu napríklad Grécku predĺžiť termín splatnosti pôžičiek či znížiť úroky.

Súvisiace články

Aktuálne správy