Produkcia talianskeho priemyslu v máji vzrástla

Produkcia talianskeho priemyslu po aprílovom poklese v máji opäť vzrástla, dokonca viac, ako ekonómovia predpovedali. Vyplýva to z predbežných údajov štatistického úradu ISTAT, ktoré dnes zverejnila agentúra RTTNews.
Podľa výsledkov ISTAT sa výkon priemyslu v tretej najväčšej ekonomike eurozóny na sezónne upravenej báze v máji zvýšil o 0,9 % v porovnaní s aprílom, keď medzimesačne klesol o 0,3 %. Analytici pritom odhadovali, že produkcia talianskeho priemyslu sa aj v máji zníži o 0,3 %.
V medziročnom porovnaní taliansky priemysel po očistení od kalendárnych vplyvov v máji zvýšil svoj výkon o 3 %, čo je prudké zrýchlenie v porovnaní s takmer zanedbateľným 0,1-% rastom v apríli. Tento výsledok vysoko prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali, že sa objem priemyselnej výroby v Taliansku v máji zvýši o 1,2 %.
Za prvých päť mesiacov roka stúpla priemyselná produkcia v krajine o 0,5 %.
Tretia najväčšia ekonomika eurozóny sa po takmer dvoch rokoch poklesu vrátila v 1. kvartáli tohto roka k rastu. Hrubý domáci produkt (HDP) Talianska sa v prvých troch mesiacoch tohto roka zvýšil medzikvartálne o 0,3 %. K tomuto obratu prispeli stimulačné opatrenia Európskej centrálnej banky (ECB), pokles kurzu eura, ako aj cien ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy