Veľké podniky by mali mať nové informačné povinnosti

Európsky parlament schválil novú smernicu, podľa ktorej by veľké podniky a kótované spoločnosti mali povinne zverejňovať výšku dosiahnutého zisku, zaplatených daní a získaných verejných dotácií. Zmeny sa týkajú aj systému odmeňovania riadiacich pracovníkov.

Veľké podniky a kótované spoločnosti by mali povinne zverejňovať výšku dosiahnutého zisku, zaplatených daní a získaných verejných dotácií v krajinách ich pôsobenia. Vyplýva to z návrhu novej smernice, ktorý v stredu schválil Európsky parlament. Europoslanci tiež požadujú, aby mohli akcionári aspoň raz za tri roky hlasovať o firemnej politike odmeňovania riaditeľov ich podnikov. Cieľom navrhovanej úpravy má byť zvýšenie transparentnosti a posilnenie dlhodobého záujmu akcionárov na fungovaní podnikov.

Povinnosť vykazovať údaje ako zisk či strata pred zdanením, výšku dane zo zisku, ako aj výšku získaných verejných dotácií by sa mala vzťahovať aj na subjekty verejného záujmu, vrátane spoločností kótovaných na burze a poisťovní. Rovnako by sa mala uplatňovať aj na podniky, ktoré členské štáty označia ako subjekty verejného záujmu vzhľadom na ich dôležitosť z verejného hľadiska. Pri hlasovaniach o odmeňovaní riadiacich pracovníkov smernica ponecháva členským štátom možnosť stanoviť, či budú mať tieto hlasovania valného zhromaždenia záväzný alebo poradný

„Zastávam názor, že najlepším spôsobom boja proti korupcii je transparentnosť. Vždy podporujem prehľadné hospodárenie,“ uviedol na margo schválenej smernice slovenský europoslanec Ivan Štefanec.

Súvisiace články

Aktuálne správy