Tsipras v europarlamente sľúbil plán reforiem do 48 hodín

Grécky premiér pred poslancami Európskeho parlamentu uznal aj zodpovednosť Grécka, hoci kritizoval pokusy "zastrašovať" Grékov, aby hlasovali za "nikdy sa nekončiace úsporné opatrenia"

Férovú dohodu s cieľom udržať Grécko v eurozóne žiadal premiér krajiny Alexis Tsipras v stredu v Európskom parlamente (EP). Po tom, ako lídri Európskej únie dali Aténam päť dní na predloženie reforiem, Tsipras uznal aj zodpovednosť Grécka za jeho ťažkosti. Tsipras pred poslancami EP sľúbil, že do 48 hodín predloží podrobný plán reforiem a väčšinou sa vyhol rozhnevanej rétorike, hoci kritizoval pokusy „zastrašovať“ Grékov, aby hlasovali za „nikdy sa nekončiace úsporné opatrenia“.

Predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý na pôde Európskeho parlamentu hovoril pred gréckym premiérom, zopakoval, že tento týždeň uplynie Grécku posledný termín na predloženie presvedčivého plánu reforiem a na začatie ich realizácie. „Naša neschopnosť nájsť dohodu by mohla viesť k bankrotu Grécka a nesolventnosti jeho bankového systému,“ konštatoval Tusk. „A je isté, že to bude najviac bolestivé pre grécky ľud,“ poznamenal.

Ak experti Európskej komisie, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu budú považovať grécke návrhy za realizovateľné, ministri financií eurozóny sa stretnú v sobotu, aby odporučili otvorenie rokovaní s Aténami. Mimoriadny summit Európskej únie by sa potom konal v nedeľu s cieľom schváliť plán pomoci Aténam.

Súvisiace články

Aktuálne správy