Atény chcú trojročný úver, sľubujú reformy

Reformu dôchodkového a daňového systému plánuje krajina schváliť už budúci týždeň

Grécko sľúbilo prijať reformu penzijného a daňového systému už budúci týždeň. Má to byť prvý krok výmenou za trojročný záchranný úver na pokrytie záväzkov krajiny. Vyplýva to z listu, ktorým Atény v stredu požiadali financie od európskych partnerov. V liste adresovanom eurovalu Grécko zároveň sľubuje, že si splní svoje finančné záväzky a vo štvrtok poskytne podrobnejšie reformné návrhy.

„Veríme, že členské štáty uznajú naliehavosť našej žiadosti o úver,“ konštatuje sa v liste gréckeho ministra financií. Atény zároveň uviedli, že vítajú „príležitosť skúmať potenciálne opatrenia“ na dosiahnutie udržateľnosti dlhov v rámci širších diskusií, ktoré sa uskutočnia.

Grécko ešte v stredu vydá ministerský dekrét, ktorým sa predĺžia bankové prázdniny trvajúce už osem pracovných dní. Povedal to vládny predstaviteľ. „Bankové prázdniny sa predĺžia,“ povedal grécky vládny predstaviteľ bez podrobnejších informácií. Grécke banky len s námahou zásobujú sieť svojich bankomatov hotovosťou, pričom denný limit na výber je 60 eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy