Britská ekonomika by tento rok mala vzrásť o 2,4 %

Britská vláda mierne zhoršila odhad rastu ekonomiky na tento rok, napriek tomu je prognóza stále lepšia než v prípade viacerých svetových ekonomík. Uviedol to dnes v parlamente britský minister financií George Osborne. Informovala o tom agentúra Reuters.
V roku 2015 by britská ekonomika mala vzrásť o 2,4 %, zatiaľ čo prognóza z marca stanovila odhad rastu na úrovni 2,5 %. V porovnaní s odhadom britskej centrálnej banky BoE je nová prognóza o niečo horšia, keďže Bank of England (BoE) počíta tento rok s rastom na úrovni 2,5 %. Napriek tomu, uviedol Osborne, je odhadovaný rast vyšší než napríklad v prípade Spojených štátov, Nemecka a dvakrát vyšší než v prípade Francúzska.
V roku 2016 by ekonomika mala podľa odhadov vlády vzrásť o 2,3 %, čo znamená potvrdenie prognózy z marca. Na zvyšok dekády ráta vláda s priemerným ročným rastom na úrovni 2,4 %. Na porovnanie, Bank of England očakáva, že ekonomika v roku 2016 vzrastie o 2,6 %.
Osborne zároveň dodal, že rozpočtový prebytok by mala Británia vykázať vo fiškálnom roku 2019/2020. To znamená o rok neskôr, než vláda pôvodne plánovala. V marcovej prognóze vláda predpokladala, že rozpočtový prebytok dosiahne už v roku 2018/2019, pričom mal predstavovať 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Najnovšie ale očakáva, že v danom roku ešte vykáže deficit, a to na úrovni 0,3 % HDP. Prebytok vo fiškálnom roku 2019/2020 by mal dosiahnuť 0,4 % HDP, čo je zasa viac, než sa pôvodne plánovalo.

Súvisiace články

Aktuálne správy