Definitívne termíny pre Grécko: Návrh do štvrtka, dohoda do nedele

, patria;RTRS;ČTK

Grécka vláda, ktorá už oznámila, že dnes pošle žiadosť záchrannému fondu eurozóny o ďalší program pomoci, má podľa Merkelovej do štvrtka čas na predloženie nových detailných návrhov reforiem.

Prezidenti a premiéri všetkých 28 krajín Európskej únie sa v nedeľu stretnú kvôli gréckej kríze, povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová po utorkovom večernom summite eurozóny. Situácia okolo zadlženého Grécka sa podľa nej dotýka všetkých krajín EÚ, nielen tých, ktoré zdieľajú euro. Predseda vrcholných rokovaní únijných krajín Donald Tusk na záverečnej tlačovej konferencii v Bruseli zdôraznil, že nedeľa je definitívny termín na nájdenie dohody. Vylúčiť pritom podľa neho nemožno "čierny scenár", ktorý by dopadol na celú dvadsaťosmičku.

Sám grécky premiér Alexis Tsipras pri odchode novinárom iba krátko povedal, že Atény sa snažia nájsť konečné riešenie pred koncom týždňa. Diskusia sa v utorok podľa neho niesla v "pozitívnom duchu". V najbližších hodinách začnú rokovania, ktoré by mali byť úspešne ukončené "najneskôr na konci týždňa," povedal predseda gréckej vlády.

Štvrtkový termín na predloženie reformného plánu po vyše trojhodinovom rokovaní v utorok večer spomínali aj ďalší účastníci stretnutia. Iba predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker sa zmienil o i inom termíne pre poskytnutie reformných plánov, 8:30 piatok ráno.

Podľa slovenského premiéra Roberta Fica Juncker na summite eurozóny oznámil, že komisia sa pripravuje aj na "plán B", teda grécky odchod z eurozóny. Slovenský premiér bol pred novinármi ohľadom možnosti dohody v nasledujúcich piatich dňoch otvorene pesimistický. Pripomenul tiež, že nedeľné grécke referendum celú situáciu výrazne skomplikovalo. "Rovnako som povedal gréckemu premiérovi pred ostatnými členmi, že Grécku u a Grékom sa ani nesnívalo o tom, čím muselo prejsť Slovensko, čo to je robiť skutočné reformy, čo to je prejsť skutočnou privatizáciou," povedal Fico.

Zľava premiér Alexis Tsipras, prezident Prokopis Pavlopoulos a nový financmajster Euclid Tsakalotos
Rakúsky kancelár Werner Fayman mieni, že ak dohoda nebude, musí sa usporiadať nedeľný samit o pláne B. Sám Juncker na tlačovej konferencii podotkol, že komisia má scenár pre "Grexit", teda pre grécky odchod z eurozóny, pripravený detailne rovnako ako scenár v prípade potreby poskytovať Grécku humanitárnu pomoc. "Všetci sme deklarovali pripravenosť urobiť všetko, čo je možné, aby sme chránili eurozónu a euro," zdôraznila Merkelová pred novinármi. Grécky premiér Alexis Tsipras sa podľa nej zaviazal, že žiadosť Európskemu stabilizačnému mechanizmu (ESM) o nový program pomoci pošle dnes ráno. Potom ju musí posúdiť Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond.

Podľa nemeckej kancelárky už nie sú na stole podmienky, o ktorých sa do poslednej chvíle vyjednávalo v súvislosti s posledným, teraz už ukončeným programom. "Teraz potrebujeme viacročný program, ktorý siaha výrazne ďalej ako to, čo sme preberali len pred desiatimi dňami," poznamenala Merkelová.

Francúzsky prezident Francois Hollande novinárom povedal, že otázka sa teraz týka ďalšieho postavenie Grécka v eurozóne a celej EÚ. "Francúzsko si želá, aby Grécko v eurozóne zostalo a pracuje na tom. Ale je na Grékoch, aby našli odpoveď," vyhlásil francúzsky prezident.

Pokiaľ nebude nájdená zhoda, môže podľa Tuska prísť grécky bankrot a insolvencia tamojšieho bankového systému. "Bude to pre gréckych občanov veľmi bolestivé. Nepochybujem, že to celú Európu ovplyvní aj v geopolitickom zmysle. Ak má niekto ilúzie, že to tak nebude, je naivný," vyhlásil niekdajší poľský premiér Tusk.

Pred summitom celej EÚ sa podľa neho ešte zrejme v sobotu stretnú ministri financií eurozóny. Podľa Hollanda a Tuska je pravdepodobné, že nedeľnému stretnutie prezidentov a premiérov celej EÚ bude ešte predchádzať asi hodinové stretnutie lídrov krajín platiacich spoločnou európskou menou.

"Nemám pochýb, že toto je možno najkritickejší moment v histórii EÚ a eurozóny," povedal Tusk.

Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi hlavy krajín eurozóny na ich včerajšom mimoriadnom zasadnutí uistil, že jeho inštitúcia udrží grécke banky nad vodou do nedeľného summitu celej Európskej únie. Po rokovaní v Bruseli to povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident François Hollande.

Súvisiace články

Aktuálne správy