Železnica na Ukrajine dostane novú štruktúru

Minister pre infraštruktúru Andrij Pyvovarskij informoval o novej organizačnej štruktúre železníc na Ukrajine. Portál časopisu Railway Gazette International uviedol, že v návrhu zákona, ktorý schválila vláda, príde do parlamentu v októbri. Poslanci by mali o ňom rozhodnúť ešte pred koncom tohto roka.
Pyvovarskij povedal, že súčasná štruktúra Ukrajinských železníc (UŽ) je neefektívna s veľkým množstvom problémov a podfinancovaná. Charakterizuje ju nízky výkon manažmentu, podlieha politike a je v nej silná korupcia.
Návrh zmien vypracovalo ministerstvo pre infraštruktúru, vedenie Ukrajinských železníc po konzultáciách so zahraničnými poradcami a odbormi. Cieľom zmien je „vytvorenie konkurenčného prostredia pre operátorov na železničnom trhu, zvýšenie príťažlivosti investícií v jednotlivých podnikoch na železnici a zvýšenie kvality poskytovaných služieb cestujúcim“.
V ukrajinskej železničnej doprave bude jasne rozdelená kompetentnosť jej riadiacich štruktúr. Ministerstvo pre infraštruktúru bude zodpovedať za dopravnú politiku. Štátna železničná agentúra bude formovať a regulovať konkrétnu činnosť v odvetví a registrovať operátorov. Zriadi sa úrad pre bezpečnosť železničnej dopravy a nezávislé vyšetrovanie nehôd. Ukrajinské železnice sa budú starať o infraštruktúru osobnej dopravy a rozhodovať, ktorí operátori na princípe rovnosti budú pôsobiť v preprave osôb.
Ministerstvo pre infraštruktúru predpokladá, že sa týmto spôsobom vytvoria podmienky pre podnikateľstvo a krajina bude mať časom moderný trh koľajových vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy