Etika v podnikaní sa podľa finančných manažérov zhoršila

Zhoršenie firemnej etiky vníma podľa prieskumu Asociácie certifikovaných účtovníkov 37 % respondentov zo Slovenska.

Pre viac ako tretinu slovenských finančných manažérov je firemná etika horšia než pred rokom, etickú dilemu potom muselo riešiť 19 % z nich. Vyplynulo to z prieskumu Asociácie certifikovaných účtovníkov, podľa ktorého zhoršenie firemnej etiky vníma 37 % respondentov zo Slovenska. Rozpory medzi verejným záujmom, záujmom zamestnávateľa a osobným záujmom sa týkali podľa asociácie väčšinou vykazovania finančných výsledkov, stanovovania daňových povinností alebo tiež podmienok a postupov pri verejných zákazkách.

Pre závažné dilemy vo firme prijalo zodpovednosť necelých 5 % finančných profesionálov. Títo sa tak rozhodli rozviazať svoj pracovný pomer so zamestnávateľom pre riešenie morálneho problému. Približne podobný počet zamestnancov musel potom nedobrovoľne odísť z rovnakého dôvodu. Naopak 29 % opýtaných, ktorí boli konfrontovaní s morálnym problémom, prijalo po vzájomnej diskusii stanovisko svojho zamestnávateľa a nadriadených a prispôsobilo sa tak požiadavkám firmy. Pozitívnejšie výsledky než v minulom roku vyšli v otázke reputácie účtovníckej profesie. Zhoršené postavanie vo firme pociťuje tento rok podľa asociácie 19 % slovenských finančných profesionálov oproti 26 % z roku 2014. Nepatrne sa zvýšil počet respondentov, ktorí nepociťujú žiadne zmeny, je ich 54 %, oproti minuloročným 48 %. Zlepšené postavenie vo firme, ktoré môže byť dané aj oživením ekonomiky, pocítilo 12 % finančných profesionálov, rovnako ako minulý rok.

Prieskumu s názvom Etika v biznise a zodpovednosť účtovníkov a finančných profesionálov sa zúčastnilo 480 finančných profesionálov zo Slovenska, Českej republiky a Maďarska. Medzi nimi boli zastúpení finanční riaditelia i manažéri predných firiem naprieč odvetviami. Asociácia certifikovaných účtovníkov je globálna organizácia združujúca profesionálnych účtovníkov so 178 000 členmi, 455 000 študentmi v 180 krajinách celého sveta.

Súvisiace články

Aktuálne správy