Rast britských priemyselných objednávok sa spomalil

Z prieskumu Konfederácie britského priemyslu vyplýva, že pre oslabenie dopytu zo zahraničia priemyselné objednávky v júni rástli najpomalšie od júla 2013

Britské priemyselné objednávky v júni posilnili najpomalším tempom za takmer dva roky, keďže ich negatívne ovplyvnilo oslabenie dopytu zo zahraničia. Vyplýva to z pravidelného mesačného prieskumu Konfederácie britského priemyslu (CBI). Index celkových priemyselných objednávok v júni klesol na úroveň -7 bodov, čiže najnižšie od júla 2013, z májovej úrovne -5 bodov. Index je však stále nad svojim dlhodobým priemerom -15 bodov.

„Produkcii a celkovým objednávkam sa stále darí lepšie v porovnaní s dlhodobým priemerom. Nádeje na to, že dopyt zo zahraničia začne smerovať vpred, sa však ešte nenaplnili,“ povedala Rain Newton-Smithová, ekonomická riaditeľka CBI. „Nad zlepšením v eurozóne prevažuje to, aký vplyv má posilnenie libry na zahraničné tržby britských priemyselných výrobcov. Okrem toho neistotu spôsobuje pokračujúca grécka sága,“ dodala.

Z prieskumu ďalej vyplýva, že britskí priemyselní producenti sú mierne optimistickejší v súvislosti s vyhliadkami objemu výroby v nadchádzajúcich troch mesiacoch. Celkový hospodársky rast Veľkej Británie sa v prvom štvrťroku 2015 prudko spomalil, ale predpokladá sa, že za obdobie apríla až júna ekonomika vykáže oživenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy