Nemecký súkromný sektor pokračoval v raste

Zložený index nákupných manažérov pre Nemecko podľa predbežných údajov agentúry Markit v júni posilnil na 54 bodov z májových 52,6 bodu

Nemecký súkromný sektor v júni zrýchlil tempo rastu. Informovala o tom v utorok agentúra Markit. Jej zložený index nákupných manažérov (PMI) pre Nemecko posilnil na 54 bodov z májových 52,6 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa udržal 26. mesiac v rade. Ukazovateľ mapuje aktivitu v spracovateľskom priemysle aj sektore služieb, ktoré spolu tvoria viac ako dve tretiny výkonu najväčšej svetovej ekonomiky. Podľa hlavného ekonóma agentúry Markit možno na základe aktuálnych údajov očakávať, že hrubý domáci produkt Nemecka sa v druhom štvrťroku zväčšil o 0,3 %. To by znamenalo rovnakú mieru rastu ako v prvom kvartáli.

Na podnikateľské prostredie v Nemecku však naďalej negatívne vplýva neistota sprevádzajúca konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou a grécku dlhovú krízu, upozornil Williamson. Ako dodal, nemecké firmy tiež stále viac pociťujú rastúcu konkurenciu z krajín ako Španielsko a Grécko.

Francúzsky spracovateľský sektor v júni expandoval prvýkrát za vyše roka. Index PMI pre odvetvie podľa osobitných údajov agentúry Markit posilnil na 50,5 bodu. Nad hranicou 50 bodov sa ocitol prvýkrát od apríla 2014. Zlepšila sa aj aktivita v sektore služieb a príslušný index PMI sa dostala na úroveň 54,1 bodu, čo bolo najviac od júla 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy