Čína dúfa, že Grécku sa čoskoro podarí vymaniť zo súčasnej krízy

Čína dúfa, že Grécku sa podarí vymaniť zo súčasnej dlhovej krízy čo najskôr. Uviedol to dnes hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí, pár dní pred plánovanou cestou čínskeho premiéra do Európy. Informovala o tom agentúra Reuters.
„Čína dúfa, že Grécku sa čoskoro podarí dostať zo súčasnej krízy, čo umožní stabilný rozvoj integračných procesov v Európskej únii,“ povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí.
Na budúci týždeň pricestuje do Európy čínsky premiér Li Kche-čchiang. Jeho európska cesta bude zahrňovať účasť na summite EÚ-Čína v Bruseli, ako aj návštevu Francúzska.
Na otázku novinárov, či Peking plánuje poskytnúť Grécku v prípade „defaultu“ núdzové úvery, alebo nakúpiť grécke aktíva, hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí uviedol, že na tieto otázky momentálne odpovede nemá. Minulý rok Čína naznačila, že v prípade ďalšej emisie je ochotná nakúpiť grécke dlhopisy. Grécko si od Číny sľubuje podporu ekonomiky a pre Peking je Grécko zasa geograficky ideálna krajina na ďalšiu expanziu do Európy a do Afriky.
Aténam sa však po predchádzajúcich kritických dňoch podaril v pondelok (22.6.) krok vpred, keď predstaviteľom eurozóny predložili nové návrhy reforiem. Tie by podľa reakcií lídrov menovej únie mohli nakoniec viesť k dohode o uvoľnení zvyšných peňazí zo záchranného balíka a odvráteniu platobnej neschopnosti Grécka. Ako po skončení summitu lídrov eurozóny povedal predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker, návrhy, ktoré grécka vláda v pondelok predložila na posúdenie, sú významným krokom pre splnenie očakávaní troch hlavných veriteľov zapojených do záchranného procesu gréckych štátnych financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy