Na čo ľudia zabúdajú pri tvorbe svojho rozpočtu, hoci by nemali

, USnews Foto: thinkstock

Vytvorenie rozpočtu vám pomôže lepšie zvládnuť svoje peniaze, ale ak nezahŕňa všetky náklady, asi neposlúži tak, ako by sme očakávali. Na čo najčastejšie ľudia zabúdajú?

Dane
Zamestnancov na plný úväzok dane asi nezaujímajú, zvyčajne sa o ne postará zamestnávateľ zrážkou z výplaty. Ale existuje niekoľko možných scenárov, kedy vás môže vyrubená daň zaskočiť a vážne narušiť domáci rozpočet. Napríklad ak ste sa úspešne zbavili akcií, podlieha tento predaj dani z kapitálových ziskov. Podobne aj iné príjmy, ak ste na voľnej nohe. V prípade pochybností je dobré obrátiť sa na daňového poradcu.

Podpora rodiny
Aj keď ste v pozícii, že odmietate zachraňovať svoje dospelé dieťa alebo príbuzných, môžete sa ocitnúť v situácii, že budete musieť vytiahnuť peňaženku. Stačí ak váš ex nezaplatí alimenty, alebo váš  súrodenec sa ocitne v nezávideniahodnej situácii. Podpora rodiny je to, na čo väčšina ľudí nechce ani pomyslieť pri tvorbe rozpočtu. Len samotné pomyslenie na možné finančné ťažkosti detí, vnúčat, neterí, synovcov, súrodencov alebo rodičov nám bráni urobiť rozumný plán ako poskytnúť určitú pomoc. To neznamená, že ak budete musieť poskytnúť finančnú podporu, mali by ste mať v hotovosti dostatočne veľký vankúš pre tieto typy situácií. Potom sa môžete rozhodovať od prípadu k prípadu,  namiesto pocitu viny, že nie ste schopní pomôcť. Čím väčšia rodina, tým väčšia je pravdepodobnosť, že niekto bude potrebovať pomoc z akéhokoľvek dôvodu. Bude to skvelé, ak nakoniec nebudete musieť nič  minúť. Určite ale nie je dobrý nápad nechávať to len na vývoj situácie.

Sporenie do budúcnosti
Niektorí zamestnanci majú šťastie, automaticky odchádzajú v určitom veku do dôchodku a na pokrytie životných nákladov im stačí vyplácaná penzia. Ak ste sa pri čítaní týchto riadkov pousmiali, viete, že hlavným zdrojom príjmu v dôchodku pre väčšinu zamestnancov už čoskoro budú ich vlastné sporenia. Odkladať si na dôchodok ešte stále nie je prioritou pri tvorbe domáceho rozpočtu, ak niekto dokáže naplánovať, koľko bude potrebovať napríklad na súkromné ​​školy, mal by sa zaoberať aj otázkou dôchodku ešte skôr, ako príde na platenie účtov. Čím dlhšie budete s touto otázkou otáľať, tým viac si budete musieť mesačne odkladať.

Domácnosť a opravy auta
Ak vlastníte auto alebo dom, určite budete musieť platiť účty nad rámec bežných výdavkov. Plná nádrž aj vykurovanie domu niečo stoja. Namiesto toho, aby ste siahli na svoju železnú rezervu ak vám vypovie kotol na ústredné kúrenie, alebo palivové čerpadlo, mali by ste si tieto náklady započítať do ako časť svojho rozpočtu. Na základe svojich vodičských skúseností budete vedieť odhadnúť, koľko kilometrov asi ročne najazdíte a koľko by ste mali mať, pri pohľade na vaše auto, na opravy každý mesiac. Ľahko zistíte koľko potrebujete na nové pneumatiky. Niektorí odborníci odporúčajú odložiť si na každoročnú opravu asi 1-4 percentá  z hodnoty vášho domu, ale takýto prepočet nezohľadňuje vek a stav domu. Staršie nehnuteľnosti s 20 ročnou strechou a zariadením, bude pravdepodobne  potrebovať nákladnejšie opravy, ako nové bývanie so vstavanými spotrebičmi v záruke.

Dovolenky a prázdniny
Popravde jazdiť po dovolenkách nemusí byť rovnako zásadné ako bývanie, alebo platenie daní, ale ak sa radi vyberiete na výlet, mali by ste počítať s peniazmi vynaloženými na tento účel. Prázdniny sú súčasťou dobre vyváženého života, ale len zriedka vidíme, ako si ich niekto dlhodobo vopred finančne plánuje, oveľa pravdepodobnejšie je, že si človek požičia ak chce niekam ísť a následne to počas roka spláca. Veľa ľudí nechce plánovať vopred, pretože sa dostať do bodu, že sa cíti nútení vziať si voľno, aj keď na to nemá práve odloženú hotovosť. Miesto splácania dovolenky s úrokmi, by ste mali voliť splátky pred plánovanou cestou na sporiaci účet.

Zatiaľ čo niektorým chýbajú spomenuté položky v ich súkromných rozpočtoch, iní robia opačnú chybu. Počítajú v rozpočte s položkou, ktorá by mala prísť, ale nestane sa tak. Ide napríklad o prenájom nehnuteľností. Môže sa stať, že určité obdobie zostanete bez nájomníka, ale vy ste s takouto situáciou vôbec vo svojom rozpočte nepočítali. Podobné je to napríklad aj s vyplácaním trinásteho platu, či rôznych výkonnostných bonusov, kedy očakávania predčia realitu. Vyhnite sa takémuto rozpočtu, ktorý nič nezaručuje. Ako sa hovorí, plán má byť na to najhoršie, ale viera v to najlepšie.

Súvisiace články

Aktuálne správy