Medziročný pokles cien pretrval aj v máji

Spotrebiteľské ceny boli v máji opäť medziročne nižšie o 0,1 %. Ich medzimesačný rast sa však zvýšil.

Ceny na Slovensku v medziročnom porovnaní aj v máji mierne klesali. Podľa údajov Štatistického úradu SR boli oproti máju 2014 nižšie o 0,1 %, čo je rovnaký vývoj, ako v apríli. V priemere za prvých päť mesiacov tak ceny na Slovensku medziročne klesli o 0,3 %. V medzimesačnom porovnaní však rast cien mierne zrýchlil. V máji oproti aprílu totiž ceny stúpli o 0,3 %, kým mesiac predtým rástli o 0,2 %.

V medziročnom porovnaní klesli najmä ceny v doprave o 5,5 %. Nižšie boli aj ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 0,7 %. Naopak vzrástli ceny za vzdelávanie o 3,3 %, nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 2,5 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,5 %, rozličné tovary a služby o 1,4 %, odevy a obuv o 1,3 %, alkoholické nápoje a tabak o 1,2 %, zdravie o 0,7 %, rekreáciu a kultúru o 0,4 % a tiež za potraviny a nealkoholické nápoje o 0,2 %. Nezmenili sa ceny poštových a telekomunikačných služieb.

Na medzimesačnej báze vzrástli ceny za potraviny a nealkoholické nápoje o 1,1 %, odevy a obuv o 0,6 %, dopravu o 0,5 %, nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,3 % a zdravie o 0,2 %. Mierne, o 0,1 %, oproti aprílu zdraželi aj alkoholické nápoje a tabak, bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá, rekreácia a kultúra a hotely, kaviarne a reštaurácie. Nižšie ako v apríli boli ceny poštových a telekomunikačných služieb o 0,4 %. Na aprílovej úrovni zostali ceny vzdelávania a rozličných tovarov a služieb.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v máji dosiahla 0,3 %, kým vo apríli bola na úrovni 0,2 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v máji na medziročnej báze úroveň 0,4 %. V medzimesačnom porovnaní jadrová inflácia v máji bola na úrovni 0,4 %, pričom čistá inflácia predstavovala 0,2

Súvisiace články

Aktuálne správy