Ako sa stať Elonom Muskom: Desať tajomstiev najbláznivejšieho miliardára

, MarketWatch Foto: SITA

Ikona technologického biznisu. Zakladateľ PayPal, Tesla Motors, SpaceX a SolarCity. Možno je vizionár, možno blázon, kapitalistický génius alebo žonglér so štátnymi dotáciami. Jedno sa mu ale odoprieť nedá. Má mimoriadny vplyv aj ambície.

Od elektrických áut po rakety, od on-line platieb po solárnu energiu. To všetko mu prinieslo bohatsvo aj úžasnú kariéru. Začínal v priekopníckych spoločnostiach, ktoré iní zavrhli s tým, že to jednoducho nejde. SpaceX dnes vyrába rakety pre NASA. Tesla Motors, ktorá má sotva 10 rokov, má hodnotu ako polovica Fordu.

Nová biografia od Ashlee Vance, "Elon Musk: Tesla, SpaceX, a pátranie po fantastickej budúcnosti," ponúka podrobný popis Muskovej  kariéry. Ako to dokázal? Tu je návod v skratke.

Nepozná nemožné
Nie, nemôžeš vytvoriť novú internetovú banku, veď nevieš o tom nič. Nie, nemôžeš založiť novú americkú automobilku, zatiaľ nikto, kto to skúsil, nedosiahol úspech skôr než za 70 rokov. Nie, nemôžeš stavať rakety a púšťať ich do vesmíru, niečo také môžu iba vlády. Čo si, blázon? Tieto nápady nemôžu nikdy fungovať. Ľudia mu stále hovorili, že sú to veci nemožné, hoci o nich nevedeli o nič viac. Jednoducho tieto hlasy nepočúval a robil všetko po svojom.

Veľa číta
Číta, číta a číta. "Nepoznáte len to, o čom nič neviete,“ hovorí. Musk strávil svoje detstvo s nosom v knihách. Prečítal Encyklopédiu Britannica od začiatku do konca. Je toho toľko pre tento "post-textový svet." Pripravoval sa na SpaceX čítaním tak zábavnej literatúry, ako je "Aerotermodynamka  plynových turbín a raketový pohon." Ak chcete vedieť, čo neviete, nič nedokáže prekonať čítanie.

Absurdne veľa pracuje
Musk si kladie otázku, či si môže dovoliť stratiť "päť až desať hodín týždenne" zo svojho hektického denného programu. Keď začínal, spal v spacáku vedľa svojho písacieho stola. "Možno sa cez víkendy osprchoval," hovorí jeho spolupracovník. "Ja neviem." Teraz, keď má súkromné ​​lietadlo, je to o niečo pozvoľnejšie tempo, ale aj tak je to len presun zo stretnutia z jednej továrne do druhej. Princíp sa nezmenil. "Som vyčerpaný, len keď si na to pomyslím.“

Je to showman
Dnes sa bez marketingu nikam nepohnete. Od jeho futuristickej kancelárie až po pompézne slávnostné podujatia, ktoré dobre poslúžia uvedeniu produktov na trh. Musk je najlepší adept na získanie pozornosti, ktorú potrebuje rovnako ako jeho firmy. V časoch, keď len rozbiehal svoju prvú internetovú firmu, poriadne predimenzoval skrinku svojho počítača, len aby vyzeral pôsobivejšie pred zákazníkmi a potenciálnymi investormi.

Dáva si nesplniteľné termíny
PayPal dokázal v roku 1999 pretaviť z myšlienky do ostrej prevádzky za štyri mesiace. A hneď od začiatku v Tesla a SpaceX si dával podobne absurdne optimistické lehoty na výrobu prototypov a pre uvedenie výrobkov na trh. Ide o zlý nápad? Skončíte ako hlupák. Alebo dobrý? Tlak trhu vás donúti vyrobiť veci tak rýchlo, ako to len bude možné.

Vsádza na kvalitu
Ak je to nutné, skúša zavedený priemysel obísť a vsádza skôr na mozgy z vysokých škôl. V radoch študentov si vyberá len najlepších, najbystrejších a po inováciách najhladnejších inžinierov a ďalších pracovníkov. Hovorí, že radšej zamestná jedného výborného inžiniera ako troch priemerných.

Rozumie pracovnému prostrediu
Úplne zbúral zavedené šablóny vo svojich výrobných postupoch tým, že zlúčil biele a modré goliere. Písacie stoly sa dostali na továrenskú podlahu. Inžinieri, počítačoví programátori, strojári, zvárači, všetci bok po boku, sadnú si a pracujú ako jeden tím. Jednoduchý a účinný. Ako by ste chceli riešiť problémy v niekoľkých budovách?

Improvizuje
Prostredníctvom svojej spoločnosti SpaceX musel neraz čakať na odpaľovaciu rampu v USA. Tak sa vybral a našiel si ostrov v Pacifiku, ktorý mu na tento účel dokázal poslúžiť okamžite. Inokedy sa vybral na svojom súkromnom lietadle do Anglicka, len aby priviezol potrebný obrábací stroj do továrne vo Francúzsku a urýchlil výrobu raketoplánu. Keď Tesla potrebovala testovať prototyp v zimných podmienkach, prenajal si zmrzlinový kamión s veľkým chladiarenským prívesom.

Dáva do toho všetko
Elon Musk vsádza všetko na to, o čom práve horlivo hovorí. V podstate riskoval všetky peniaze, ktoré zarobil vo svojom prvom podnikaní, keď veril v budúcnosť PayPalu. Všetko čo zarobil na PayPal následne vložil do Tesla a SpaceX. V roku 2008, a potom aj v roku 2013, v podstate žil z finančných výparov.

Je to hlupák
Ospravedlňujeme sa, ale je to tak. Voči svojim kolegom, či zamestnancom je doslova nemilosrdný. Raz údajne neváhal vynadať svojmu zamestnancovi, že nepripravil firemné podujatie, na ktorom by oslávili narodenie jeho prvého dieťaťa. Neskôr sa na twitteri pokúsil túto skutočnosť vyvrátiť, že ide len o ohováranie. Inokedy bez okolkov vyhodil dlhoročného pracovníka, lebo potreboval znížiť náklady. "Čím dlhšie budete čakať, že s niekým skoncujete, tým viac času uplynie od vtedy, čo ste to mali urobiť," vyhlásil. Páči sa vám takýto prístup? Asi nie. Ale kto povedal, že úspešní sú vždy aj sympatickí?

Súvisiace články

Aktuálne správy