Nemecko odmieta akýkoľvek nový program pre Grécko

Nemecko by však mohlo súhlasiť s predĺžením existujúcej úverovej dohody v prípade, že Atény pristúpia na požiadavky veriteľov, tvrdí denník Bild

Nemecko za akýchkoľvek okolností odmieta poskytnutie tretieho úverového programu Grécku. To platí aj v prípade, že sa Atény dohodnú s veriteľmi na odblokovaní zadržiavanej finančnej pomoci. Informuje o tom vo štvrtok nemecký denník Bild, pričom sa odvoláva na vládne zdroje. Do úvahy podľa denníka prichádza predĺženie súčasnej medzinárodnej úverovej dohody, ktorej platnosť končí tento mesiac.

 

Program by sa mohol doplniť o alternatívne zdroje, napríklad o 10,9 mld. eur, ktoré mali pôvodne slúžiť na záchranu gréckych bánk. To však nebolo potrebné a peniaze sa vrátili Európskemu nástroju finančnej stability (EFSF), tzv. dočasnému eurovalu, informuje denník. "Nechceme, aby naši ľudia vykrvácali iba preto, že tí, ktorí vládnu v Grécku, si nerobia svoju prácu," uviedol pre denník nemenovaný člen vlády.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová čelí vo svojej vládnej strane rastúcej opozícii voči akýmkoľvek novým záchranným programom pre Grécko. Dôvodom ja neochota Atén pristúpiť k ďalším reformám. Podľa zdrojov agentúry Reuters EÚ a Medzinárodný menový fond minulý týždeň vyzvali Atény na predaje štátneho majetku, škrty dôchodkov a rýchlejšie reformy na trhu prácu. To sú požiadavky, ktoré grécka ľavicová vláda označila za neakceptovateľné. Ak ich však Atény prijmú, mohli by im veritelia uvoľniť 10,9 mld. eur z EFSF. To by Grécku umožnilo splniť svoje záväzky za júl a august, uviedli zdroje.

Súvisiace články

Aktuálne správy