Miliardár Jack Ma: Tretia svetová vojna bude dobrá vec

, moneycontrol Foto: SITA

Ma sa snaží vyvolať konflikt, je to údajne jeho životnou vášňou a poslaním. Alibaba, ktorá globalizuje elektronický obchod mu v tom môže pomôcť.

Tretia svetová vojna sa blíži a bude to dobrá vec, myslí si jeden z najbohatších mužov Ázie. Jack Ma, zakladateľ a výkonný predseda spoločnosti Alibaba Group, v utorok vyhlásil, že Internet a jeho rôzne platformy budú hrať dôležitú úlohu vo vlne globálneho konfliktu. Nebude to však boj krajín proti sebe, namiesto toho sa Čína a USA pustia do spolupráce, aby porazili spoločenské neduhy.

"Tretia svetová vojna sa udeje, táto vojna ale nebude medzi národmi," povedal Ma počas prejavu v Hospodárskom klube v New Yorku. "V tejto vojne pôjdeme spoločne proti chorobám, chudobe, zmene klímy, a verím, že to je naša budúcnosť." Ma povedal, že pracuje na tom, aby vyvolal takýto konflikt. "Nie je to o peniazoch, je to o snoch," povedal o budúcnosti Internetu.

Alibaba, čínska e-commerce firma, sa snaží rozšíriť svoju medzinárodnú prítomnosť, a Ma je práve na cestách po USA, aby získal pre svoju platformu americké podniky. Hoci niektorí tvrdia, že by v USA mohol priamo konkurovať napríklad Amazonu, iní zostávajú skeptickí. Ma, však zdôraznil, že jeho spoločnosť nie je totožná s „internetovým obrom“ Jeffa Bezosa. Z amerického pohľadu je Amazon pravdepodobne jediný obchodný model pre e-commerce. Ale Ma vysvetlil, že Alibaba nekupuje, ani nepredáva a dokonca ani nedodáva žiadne produkty. Nemá ani žiadne sklady. Namiesto toho  Alibaba ponúka spôsob, ako sa môžu malé a stredné podniky prejaviť na globálnom digitálnom trhu. Teraz chce ponuku rozšíriť aj pre americké firmy.

"Máme veľký rešpekt k firmám ako je eBay a Amazon, ale myslím si, že ponúkame príležitosť a stratégiu malým americkým firmám ísť do Číny, predávať svoje výrobky v Číne," povedal a dodal, že čínska stredná trieda dosiahla veľkosť americkej populácie, a aj naďalej rastie.

"Čína bola zameraná na export počas posledných 20 rokov, a myslím si , že v najbližších 10-20 rokoch by sa mala zamerať na dovoz. Čína by sa mali naučiť kupovať, mala by míňať peniaze, mala by kupovať tovar z celého sveta,"povedal. "Som presvedčený, že americké malé podniky, americké značkové produkty, by mali využiť internet a ísť do Číny."

Alibaba má aj ďalšie želiezka v ohni. Hľadá aj iné spôsoby, ako profitovať z amerického trhu. Firma investovala do spustenia Snapchatu  a Ma už predstavil aj svoje Hollywoodske ambície.

Správy zo začiatku tohto roka hovoria, že Ma už stratil svoj titul najbohatšieho muža Číny, jeho odhadovanej imanie je 24,5 miliárd dolárov, predbehol ho energetický magnát. Ale Li Hejun prerobil minulý mesiac až 15 miliárd dolárov, takže sa pravdepodobne opäť zmení poradie.

Súvisiace články

Aktuálne správy