TTIP: Europarlament je pred hlasovaním o dohode s USA rozdelený

, ČTK Foto: SITA

Európsky parlament je pred napäto očakávaným stredajším hlasovaním týkajúcim sa dohody o voľnom obchode s USA (TTIP) rozdelený. Súboj sa vedie najmä o to, či má dojednávaná dohoda povoľovať riešenie prípadných sporov medzi investormi a štátmi pomocou súkromných arbitráží.

Proti uplatňovaniu mechanizmu investorských arbitráží (ISDS) je druhá najväčšia parlamentná frakcia – socialisti. Existuje preto možnosť, že sa o TTIP nakoniec hlasovať nebude, ak sa na poslednú chvíľu nepodarí nájsť kompromis.

Správu obsahujúcu odporúčania Európskej komisie, ktorá dojednáva zmluvu o voľnom obchode medzi EÚ a USA známu ako Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP), schválili koncom mája členovia vplyvného výboru pre medzinárodný obchod. Výbor pôvodne navrhoval, že mechanizmus investorských arbitráží nie je v dohode vzhľadom k rozvinutým právnym systémom EÚ a USA nutný. Kompromisné znenie, ktoré nakoniec podporil, ale priamo o jeho zákaze nehovorí.

Vedenie socialistickej frakcie (S&D) však koncom minulého týždňa prišlo s požiadavkou, aby Európska komisia v dohode s USA možnosť riešenia sporov pomocou arbitráží vôbec nezmieňovala. "Frakcia S&D nedá súhlas na súkromné arbitráže. ISDS rozhodne nie je cestou vpred. Ako Spojené štáty, tak Európska únia majú spoľahlivé národné súdy, pred ktorými by sa spory mali riešiť štandardnými procedúrami," uviedol hovorca frakcie David Martin.

"Myslím, že spory s investormi by skutočne nemali riešiť súkromné ​​rozhodcovské súdy. V ideálnom prípade by to mal byť verejný medzinárodný súd, ktorý sa nimi bude zaoberať. Rokovania o TTIP by mohli prispieť k tomu, aby takáto inštitúcia vznikla. A osobne si myslím , že do času, než bude zriadená, by bolo najlepšie, aby bol ISDS  z dohody úplne vyňatý," povedal k tomu český europoslanec za ČSSD Miroslav Poche.

Pozmeňovacie návrhy, ktoré žiadajú vylúčenie možnosti súkromných arbitráží pri riešení obchodných sporov, podali pred stredajším hlasovaním o TTIP nielen socialisti, ale aj členovia ľavicovej frakcie GUE / NGL a ďalší europoslanci. Členovia pravicovej frakcie EPP, liberáli z frakcie ALDE a zástupcovia frakcie konzervatívcov a reformistov (ECR) naopak arbitráže až na výnimky podporujú.

Vylúčenie súkromných arbitráží by zrejme predstavovalo problém aj pre americkú stranu, pretože ich považuje za dôležitý nástroj ochrany investícií a štandardnú súčasť medzinárodných zmlúv.

Keď sa nepodarí nájsť kompromis, ktorý by obe strany uspokojil, hrozí, že správa ohľadom TTIP parlamentom neprejde. Zásadne proti dohadovanej dohode o voľnom obchode sú totiž Zelení a tiež zástupcovia ľavice, ktorí by pre ňu ruku nezdvihli ani v prípade, keď by súkromné ​​arbitráže vylučovala.

"Pokiaľ nebude kompromisný pozmeňovací návrh frakcie socialistov a demokratov schválený, tak potom bude veľmi ťažké hľadať väčšinu pre schválenie celej správy … Je možné, že pred konečným hlasovaním bude návrh stiahnutý a opätovne prerokovaný vo výboroch," odhadol možný vývoj Poche.

Súvisiace články

Aktuálne správy