Medzi Belgickom a Francúzskom zúri bitka o euromincu, objaví sa na nej Waterloo?

, ČTK Foto: YT/euronews

Medzi Belgickom a Francúzskom sa rozhorel spor o novú euromincu, ktorá pripomína slávnu porážku Napoleona pri Waterloo. Belgicko sa pritom už v marci pokúšalo dať do obehu mince s rovnakou tematikou, ale na nátlak Francúzov, ktorí Waterloo vnímajú skoro ako národnú tragédiu, od toho ustúpilo.

Mincu v hodnote 2,5 eura s vyobrazením pamätnej bitky z 18. júna 1815 nechalo Belgicka raziť už na začiatku roka. Paríž proti tomu ale protestoval, vyvolalo by to negatívne reakcie Francúzov a ďalších Európanov v čase, keď sa vlády krajín eurozóny snažia posilniť svoju jednotu a spoluprácu.

Okrem mincí v hodnote 2,5 eura vydá belgická mincovňa tiež niekoľko tisíc strieborných mincí v hodnote desiatich eur s motívom pripomínajúcim dvojsté výročie bitky pri Waterloo. Predávať sa budú za 40 eur. Väčšina mimoriadnych razení ale zostáva v obehu len veľmi krátko, väčšinou končia v zbierkach numizmatikov.

Belgicko spočiatku tlaku ustúpila a 180 000 už vyrazených dvojeurových mincí s motívom bojiska pri Waterloo sa zbavila. Teraz ale využilo možnosti raziť pri výnimočných príležitostiach mince s netypickou nominálnou hodnotou, tie nepodliehajú schváleniu členov eurozóny.

Belgický minister financií a člen nacionalistickej strany Nová flámska aliancia Johan Van Overtveldt povedal, že zmyslom 70 000 nových dvaapoleurových mincí nie je naštvať Francúzsku. "Cieľom nie je oživiť staré spory. V modernej Európe sú dôležitejšie veci, ktoré je potrebné riešiť," uviedol.

V bitke pri Waterloo porazili spojené vojská niekoľkých európskych monarchií pod vedením britského vojvodcu Arthura Wellington a pruského vojvodcu Gebharda Leberecht von Blücher, Napoleonove francúzske jednotky. Niekdajší francúzsky cisár bol následne donútený odísť do exilu na ostrov Svätá Helena, kde v roku 1821 zomrel.

Súvisiace články

Aktuálne správy