Deficit britského zahraničného obchodu v apríli klesol

Celkový schodok zahraničného obchodu krajiny sa v apríli znížil na 1,202 mld. libier (GBP) z marcovej úrovne 3,093 mld. GBP

Deficit zahraničného obchodu Veľkej Británie sa v apríli znížil viac, ako sa očakávalo. Naznačuje to, že schodok britského zahraničného obchodu by mohol byť v druhom štvrťroku menej výraznou brzdou ekonomického rastu krajiny. Britský štatistický úrad ONS v utorok informoval, že celkový schodok zahraničného obchodu v apríli klesol na 1,202 mld. libier (GBP) z marcovej úrovne 3,093 mld. GBP. Aprílový schodok je najmenší od marca 2014.

Deficit zahraničného obchodu Veľkej Británie s tovarmi sa v apríli zmenšil na 8,561 mld. GBP z marcových 10,705 mld. GBP. Ekonómovia predpokladali, že klesne menej výrazne, a to na úroveň 9,9 mld. GBP. Celkový obchodný deficit Veľkej Británie z rastu hrubého domáceho produktu krajiny v prvom štvrťroku ubral 0,9 percentuálneho bodu.

Britským exportérom spôsobuje ťažkosti slabý dopyt zo strany eurozóny, kam smeruje väčšina vývozu krajiny, a posilnenie libry. Údaje, ktorý v utorok zverejnil britský štatistický úrad, však ponúkajú určitú nádej na obrat. Objem exportu v apríli sa zväčšil o 4,8 %, čo bol najväčší prírastok od septembra 2014.

(1 EUR = 0,73180 GBP)

Súvisiace články

Aktuálne správy