Makroekonomické dáta v centre pozornosti pred zasadaním FEDu

Maloobchodné tržby a tohto týždňové údaje z trhu práce o nových žiadostiach o podporu v nezamestnanosti budú najsledovanejšími makroekonomickými údajmi z USA pred blížiacim sa júnovým zasadením FEDu, ten sa bude konať 17 júna. Minulý týždeň sme boli svedkami silných dát z amerického trhu práce, rast miezd aj nárast nových pracovných pozícií zaznamenal významný nárast a predčili aj očakávania analytikov. Avšak aj napriek zlepšujúcej sa ekonomickej situácií v USA analytici nepredpokladajú skorší termín pre prvé zvyšovanie sadzieb, než niekedy v treťom kvartáli tohto roka. Očakávajú, že predstavitelia FEDu budú chciet počkať na potvrdenie oživenia prostredníctvom dlhšie trvajúcich pozitívnych údajov z trhu práce. Pozornosť sa teda bude aj naďalej upierať na signáli oživenia americkej ekonomiky a výroky vrcholových predstaviteľov Federálnej rezervnej banky.

Dôležité budú aj údaje z Číny, očakáva sa potvrdenie znižovania tempa rastu jednej z najväčších ekonomík sveta. Priemyselná produkcia bude zverejnená vo štvrtok, konsenzus je stanovený na mierne zvýšenie z predchádzajúcej hodnoty 5.9 % na 6 %, trend však od roku 2009 postupne klesá.

Vývoj tempa priemyselnej produkcie v Číne

Zdroj: Bloomberg

Dnešné údaje o HDP z Eurozóny dopadli podľa predpokladov, v 1.štvrťroku 2015 sa medzikvartálne hrubý domáci produkt očistený od sezónnych vplyvov zvýšil o 0.4 %, v medziročnom porovnaní o 1 %. Obchodníci britskej libry budú zvedaví najmä na stredajšie dáta o priemyselnej a výrobnej produkcií, očakáva sa spomalenie rastu z dôvodu silnejšej libre voči euru a zníženia konkurencieschopnosti britských výrobkov.

Britská priemyselná produkcia

Zdroj: Bloomberg

Súvisiace články

Aktuálne správy