Rád riskoval, dnes má namiesto 60 000, akcie za 200 miliónov

, businessinsider Foto:YT/ABC news;MoeVsWORLDSITA

David Choe za grafické skrášlenie stien prvej kancelárie Facebooku odmietol hotovosť, radšej si vypýtal akcie. Dnes majú hodnotu 200 miliónov dolárov.

Samozrejme, tento príbeh je z roku 2005, kedy Facebook bol len v štádiu startupu. Sean Parker, zakladajúci prezident Facebooku, bol fanúšikom Choeho prác, preto ho oslovil, aby ich prvú kanceláriu svojou tvorbou pekne vyzdobil.

Facebook, ako vysokoškolská sociálna sieť, predstavovala pre Choeho všetko, čo zo srdca nenávidel. Zo školy ho vyhodili a nemal žiaden záujem o niečo ako MySpace alebo Friendster. Napĺňala ho úplne iná práca. Ale ako vyšiel z väzenia, bol na mizine. Preto si vypýtal od  Facebooku 60 000 dolárov za výzdobu celej budovy. Ale namiesto hotovosti, odchádzal s akciami bez záruky.

"Väčšina ľudí by povedala, pozrite, nie je tu nikto, kto by zarobil na internetovej spoločnosti," zdôraznil Stern. "Väčšina z týchto spoločností prichádza a odchádza, takže ste musel byť polovičný blázon, ak odmietnete 60 000 dolárov." Ale Choe sa odvoláva, že to bola viera v Seana Parkera, ktorá  ho presvedčila, aby si vzal akcie. "Parker, tento "chudý, hlúpy chlapec," sa chystal na Facebooku zarobiť pekné peniaze. Mal super moderný účes, pracoval tvrdo každý deň, mal aj pekný oblek," spomína si Choe. "Pomyslel som si, že ten chlap je blázon."

Bol to práve Parker, ktorý presvedčil zakladateľa PayPal Petra Thiela a zakladateľa LinkedIn Reida Hoffmana, aby investovali do spoločnosti. "Veril som Seanovi," povedal Choe. "Nebál som sa o Facebook, ten chlap niečo vie a ja som neváhal staviť svoje peniaze na neho."

Choe vedel o Petrovi Thielovi a jeho investovaní do Facebooku, takže vedel, že spoločnosť bude schopná zaplatiť 60 000 dolárov, ktoré žiadal. Ale skôr, než sa pustil do práce, súhlasil, že je ochotný dať šancu tejto spoločnosti. "Rád riskujem, veď vieš," povedal Sternovi.

Súvisiace články

Aktuálne správy