Spotrebiteľské ceny v ČR v máji vzrástli medzimesačne o 0,3 %

Spotrebiteľské ceny v Českej republike v máji vzrástli medzimesačne o 0,3 % a medziročne o 0,7 %. Informoval o tom dnes na svojej internetovej stránke portál Patria.cz s odvolaním sa na údaje Českého štatistického úradu.
Podľa Patrie hlavnú zásluhu na májovom zvyšovaní cien malo zdraženie pohonných látok, ktoré odráža vývoj cien ropy na svetových trhoch, a tiež sezónne drahšie potraviny, cigarety a alkohol. Alkohol a tabak tlačia mieru inflácie v ČR smerom nahor už niekoľko mesiacov.
Najnovšie čísla potvrdzujú fakt, že deflácia je zažehnaná. Či už zásluhou vyšších spotrebných daní alebo v ostatných mesiacoch drahších pohonných látok. Výrazne drahšie ako vlani sú okrem cigariet a alkoholu len obuv a oblečenie. Potraviny a veľká časť spotrebného tovaru – zvlášť elektronika – sú oproti minulému roku ešte stále lacnejšie.
V ďalších mesiacoch by sa inflácia mala udržať aj naďalej pod úrovňou 1 %. K cieľovej hranici Českej národnej banky, ktorou je inflácia vo výške 2 %, je stále ešte pomerne ďaleko a Česko sa k nej najskôr dostane až na konci budúceho roka, dodáva Patria.

Súvisiace články

Aktuálne správy