Komoditný vývoj v máji

, Colosseum Foto:SITA

Na vývoji cien hlavných komoditných skupín sa v prvom rade podieľali globálne ekonomické faktory. Svoju stopu na vývoji komodít zanechal aj americký dolár.

Svetová rada pre zlato (WGC) zverejnila údaje za prvý štvrťrok 2015. Podľa nich klesol celosvetový dopyt po zlate v prvom štvrťroku tohto roka o 11 ton v porovnaní s rovnakým obdobím v minulom roku. Pokles teda dosiahol 1 % na celkových 1 079,3 tony. V sektore šperkárstvo rast dopytu v Indii, Spojených štátoch a Ázii dorovnával prepad v Číne, Turecku, Rusku a strednej Európe. Výsledkom bolo medziročné celosvetové zníženie dopytu v sektore šperkárstvo o 3 % na celkových 600,8 tony.

Podľa odhadov analytikov spravodajskej agentúry Thomson Reuters môže cena striebra v tomto roku poklesnúť až o 14 %. Svoj odhad zdôvodňujú špekuláciami ohľadom navýšenia úrokových sadzieb americkou centrálnou bankou. Ďalej uviedli, že cena tohto vzácneho kovu môže atakovať úroveň 16,50 USD za trójsku uncu, pričom priemerná hodnota v roku 2014 dosiahla 19,08 USD / oz. Dopyt po striebre, ktoré má uplatnenie aj v priemyselnej výrobe (napr. oblasť elektroniky, fotografovanie, spájkovanie pod.), sa znížila o 0,5 % na 594,9 milióna uncí v predchádzajúcom roku.

Meď v druhej polovici mája zaznamenala jeden z najväčších poklesov za posledné tri mesiace. Trh s meďou je aj naďalej silne ovplyvnený Čínou, ktorá sa snaží najmä prostredníctvom tamojšej centrálnej banky zvýšiť tempo svojho ekonomického rastu.

Na cenu ropy mala veľký vplyv správa spoločnosti Baker Hughes o počte ropných vrtov v USA, kde došlo k uzavretiu ďalších 13 vrtov, na finálnych 646. Inými slovami, cena ropy okolo 60 USD za barel je pre amerických ťažiarov stále nízke, a mnohí sú teda nútení zatvárať prevádzky. Saudská Arábia stále ťaží rekordné množstvo ropy (10,25 milióna barelov denne).

 Zmena ceny v máji a aktuálna cena (zdroj: CSI)
 komodita pohyb v % aktuálna cena k 29.5.
 ropa WTI 1,1 60,30 USD za barel
 zlato 0,6 1189,8 USD za oz
 meď -5 2,73 USD za libru
 kukurica -4 3,51 USD za bušel
 pšenica 0,6 4,77 USD za bušel
 káva Robusta -8,9 1632 USD za tonu
 bravčové mäso 2,5 83,45 US centa za libru

V máji prešla výrazným výpredajom sója. Podľa zverejneného odhadu amerického Ministerstva poľnohospodárstva (USDA) by celkový svetový objem tejto strukoviny mal dosiahnuť rekordných 96,22 milióna ton predovšetkým vďaka zvýšenej produkcii v Brazílii. Štatistické dáta USDA ďalej poukázali, že celková osiata plocha sójou je 61 % a na viac ako štvrtine tejto plochy už semená vyklíčili na povrch.

Cena kakaa sa v máji dostala najvyššie za uplynulý polrok. Stalo sa tak vďaka oneskoreným dodávkam kakaových bôbov z africkej Ghany, kde poznamenal úrodu tejto komodity nedostatok hnojív i pesticídov. Tamojšia úroda je tak vôbec najnižšia za posledných 5 rokov. Cenu vyhnali vyššie aj obavy zo sucha v Ázii.

 

 

Autorkou je Eva Mahdalová, analytička Colosseum, a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy