Portugalsko chystá predčasnú splátku úverov od MMF

Krajina chce využiť nižšie úrokové sadzby na trhu a taktiež demonštrovať kontrast medzi Portugalskom a Gréckom, ktoré splátky úverov od MMF odkladá.

Portugalsko tento mesiac predčasne splatí ďalšie dve miliardy zo záchranných úverov od Medzinárodného menového fondu (MMF). Krajina chce využiť nižšie úrokové sadzby na trhu a taktiež demonštrovať kontrast medzi Portugalskom a Gréckom, ktoré splátky úverov od MMF odkladá. Informovala o tom portugalská ministerka financií Maria Luís Albuquerqueová.

 

Ministerka uviedla, že splátka približne vo výške dvoch miliárd eur sa pridá k sume 6,6 mld. eur, ktorú už Portugalsko v tomto roku uhradilo. Lisabon ukončil program pomoci v hodnote 78 mld. eur v minulom roku. Záchranný program začala krajina čerpať v krízovom roku 2011, MMF poskytol tretinu z objemu úverov.

Podľa ministerky sú nižšie výnosy z portugalských dlhopisov výsledkom vládneho úsilia o rozpočtovú konsolidáciu. Albuquerqueová týmito slovami reagovala na opozičnú kritiku, podľa ktorej sú nižšie výnosy spôsobené iba lepšími externými podmienkami. "Ak je externá situácia taká priaznivá, poďme sa porovnávať s inou krajinou, ktorá je blízko nás v rámci Európy, no namiesto toho, aby splácala svoje záväzky voči MMF predčasne, odsúva svoje platby na neskôr,“ vyhlásila.

Grécko malo v piatok splatiť MMF 300 mil. eur, no svoju splátku odložilo. Podmienky pomoci, ktoré navrhujú veritelia, v piatok v gréckom parlamente označil grécky premiér Alexis Tsipras za "absurdné“.

Súvisiace články

Aktuálne správy