Výhľad na druhý polrok 2015 podľa Fidelity: Akcie USA

, Fidelity Worldwide Investment Foto SITA

Ziskovosť podnikov a pozitívne ekonomické údaje posledné tri roky poháňajú amerického trh akcií akciového trhu za posledné tri roky. Čo môžeme očakávať od teraz?

Po prvé, a nie že by nás to skutočne znepokojovalo, ale všetky oči sú uprené na to, čo urobí Fed. Očakávame, že úrokové sadzby zdvihnú neskôr v priebehu roka, možno aj na začiatku roka 2016, a očakávame, že sadzby sa znormalizujú. V takom scenári si myslíme, že je to dostatočne očakávané a nemalo by to mať dopad na akciový trh.

Avšak keby k zvýšeniu sadzieb došlo skôr a rýchlejšie ako sa očakáva, mohlo by to na trhu spôsobiť určitú nestálosť.

Ale keď sa pozriete na ekonomiku, veci stále idú naozaj dobre. Posledné tri roky hovoríme o oživení v oblasti bývania a myslíme si, že sa dá isť ešte ďalej. Myslíme si, že je tu stále potlačovaný dopyt, keďže úroveň tvorby bývania je stále veľmi nízka, a od krízy sa nerozbehla. Trh práce je veľmi silný, zaznamenali sme klesajúce čísla nezamestnanosti a to, čoho sme teraz svedkami sú prvé príznaky mzdovej inflácie.

Takže pre spotrebiteľa je všetko pozitívne. V spojení s poklesom ceny ropy je to naozaj (naozaj) pozitívne a prináša to viac peňazí do vreciek amerických spotrebiteľov. Takže pre spotrebiteľa by sme mali zaznamenať rozsiahlejšie oživenie.

Čo sa stane korporáciám? Samozrejme, ak zaznamenáme nejakú mzdovú infláciu, budeme musieť sledovať ziskovosť podnikov, keďže to by mohlo vytvoriť určitý tlak na marže.

Máme tiež silný dolár, čo ovplyvňuje zisky týchto nadnárodných spoločností a v neskoršej časti minulého roka bolo pre americké podniky, najmä pre tie väčšie, ťažké dosiahnuť dobré zisky. Ale už sa to trochu oslabuje.

Sú ešte celkom ziskové, ešte stále generujú veľa peňazí. A čo robia s hotovosťou? Očakávame ďalšie programy spätného odkupovania, už boli oznámené a práve prebiehajú. A je veľmi (veľmi) povzbudivé, že zaznamenávame nejaké dohody o fúziách a akvizíciách, ktoré sa dejú aj na americkom trhu. Takže to bude do budúcnosti naďalej podporovať výkonnosť trhu.

Takže celkove ide o dobré makro prostredie, ktoré je oporou. Podniky, ktorým sa stále darí dobre, ale všetky oči budú zamerané na rast ziskov. Takže si myslím, že na trhu, kde oceňovanie je celkom fér bude ešte dôležitejšie zamerať sa na základy podnikov a na výber správnych akcií.

 

Autorom je Stephanie Suttonová, investičná riaditeľka, Fidelity Worldwide Investment

 

Súvisiace články

Aktuálne správy