Výhľad na druhý polrok 2015 podľa Fidelity: Svetové akcie

, Fidelity Worldwide Investment Foto SITA

Investori majú v súčasnosti obavy o rast príjmov a to z niekoľkých dôvodov. V prvom rade, silný dolár má evidentne dopad na mnohé americké nadnárodné spoločnosti, ktoré prevádzajú svoje zahraničné zisky späť do Spojených štátov. A druhá obava sa v skutočnosti týka energetických akcií a ziskov, v súvislosti s minuloročným 30%-ným poklesom cien ropy. Zaznamenali sme veľmi slabé príjmy v štvrtom štvrťroku minulého roka, pokles o viac ako 20% a podobné poklesy uvidíme aj v tomto štvrťroku.

S ohľadom na to si nemyslím, že trh už  skutočne zažil výhody klesajúcich cien ropy, čo určite povzbudí zisky mnohých (mnohých) ďalších spoločností.

Akciové trhy za uplynulé 2-3 roky prešli dlhú cestu a je investori majú prirodzené obavy z oceňovania. Je teraz ten správny alebo nesprávny čas na nákup akcií keďže S&P dosahuje rekordné maximá? Ale pri úrokových sadzbách nízkych, ako sú teraz, a pravdepodobne také zostanú, aj keď Fed úrokové sadzby tento rok raz či dvakrát zdvihne, faktom je, že dividendový výnos a rast mnohých svetových trhov, najmä USA, umožnia ďalší pokrok akciových trhov.

Tento trh je o duševnom vlastníctve, ľudskom kapitáli, biotechnológii, informačných  technológiách, médiách a zábave a evidentne veľa z toho sa sústreďuje v Spojených štátoch.

Myslím si, že obavy, ktoré preto investori majú ohľadom ziskov a oceňovania, nie sú namieste.  Ale sú tu aj iné obavy. Myslím, že by sme mali mať obavy zo spomalenia čínskej ekonomiky, aj keď prinajmenšom sa zdá, že úrady túto situáciu celkom dobre zvládajú.

Na druhej strane si myslím, že by sme mali prejaviť zvýšené obavy z geopolitického rizika. Videli sme to minulý rok na Kryme a Ukrajine a takéto udalosti nie sú ocenené na akciových trhoch.

 

Autorom je Dominic Rossi, investičný riaditeľ pre oblasť svetových akcií, Fidelity Worldwide Investment

Súvisiace články

Aktuálne správy