Výhľad na druhý polrok 2015 podľa Fidelity: Segment Global Macro

, Fidelity Worldwide Investment Foto SITA

Za uplynulých pár mesiacov sa objavili dva silné prúdy poháňajúce globálny rast. Prvým sú nižšie ceny komodít a druhým je uvoľnenejšia monetárna politika. Toto je veľmi silná kombinácia na oživenie spotreby a globálnu stimuláciu aktivity. Takže v druhej polovici tohto roka očakávam, že prínosy týchto prúdov sa začnú viditeľnejšie prejavovať v číslach globálneho rastu.

Oživenie v euro regióne bude naďalej naberať rýchlosť a rozširovať sa, čomu tiež pomôže slabšie euro a viac podporujúci fiškálny postoj v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.

Japonsko taktiež  profituje z tohto priaznivého globálneho pozadia, takže tu očakávam ďalšie zlepšovanie.

V USA, po počiatočnej "jemnosti" v prvej polovici tohto roka, očakávam rozbeh rastu nad aktuálny trend, aj keď brzda silnejšieho dolára bude naďalej zaťažovať export a zisky spoločností.

Je pravdepodobné, že globálny rast sa zrýchli, bude viac synchronizovaný, ale zároveň tlaky inflácie a miezd sa asi zatiaľ znovu neobjavia, čo centrálnym bankám poskytne viac priestoru na ďalšie úpravy ich politiky.

Avšak Fed môže priniesť svoje prvé zvýšenie úrokových sadzieb po takmer desiatich rokoch, ale pravdepodobne sa tak nestane skôr ako ku koncu roka a niektoré riziká prejdú aj do roku 2016.

Rozvíjajúce sa trhy budú pokračovať svojimi odlišnými cestami, pričom najlepšie sú vyhliadky pre stredoeurópske krajiny, a tiež Áziu, a toto sú dva regióny, ktoré by mohli byť potenciálne odolnejšie voči rastu úrokových sadzieb v USA.

Pokiaľ ide o riziká, Ukrajina, Rusko a Grécko by mohli byť aj naďalej zdrojom narušenia, ale neistota ohľadom načasovania a výsledkov je pomerne vysoká. Ďalším rizikom by mohol byť pomalší rast USA ako sa očakávalo, čo by brzdilo globálne oživenie. Aj keď toto tiež znamená, že napnutie časového harmonogramu zo strany Fed-u by sa odstránilo, čo by po dôkladnom zvážení mohlo byť pre globálny rast v skutočnosti celkom pozitívne.

Autorkou je Anna Stupnytska, Global Economist, Fidelity Worldwide Investment

Súvisiace články

Aktuálne správy