Peter Javorčík prijal nórsku veľvyslankyňu Ingu Magistad

Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Peter Javorčík prijal dnes (28. mája) veľvyslankyňu Nórskeho kráľovstva na Slovensku Ingu Magistad. Počas stretnutia sa partneri venovali pokrokom v rokovaniach medzi Európskou úniou a krajinami Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), pokračovaniu finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a Nórskemu finančnému mechanizmu v období 2014-2019 a možnostiam spolupráce s Nórskom počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2016.
„Naším cieľom je udržanie rovnakej výšky príspevku pre Slovensko v rámci finančného mechanizmu, aká bola v období 2009-2014,“ uviedol štátny tajomník P. Javorčík. Partneri sa zhodli, že spoločným cieľom je investovanie finančných prostriedkov do oblastí, ktoré podporia hospodársky rast, konkurencieschopnosť a tvorbu nových pracovných miest v EÚ.
Nórsko je členom Európskej zóny voľného obchodu (EZVO) spolu s Islandom, Švajčiarskom a Lichtenštajnskom. Európsky hospodársky priestor združuje členské štáty Európskej únie a členské štáty Európskeho združenia voľného obchodu, okrem Švajčiarska.
Fotografia na stiahnutie je dostupná na webovej stránke MZVaEZ SR.
Informáciu TASR poskytol tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Súvisiace články

Aktuálne správy