Prečo je väčšina japonských bankomatov pre cudzincov takmer nepoužiteľná

, qz Foto: thinkstock;asia.nikkei

Po celé desaťročia návštevníci Japonska len dvíhali obočie na tamojšími bankomatmi. Fungujú totiž v takom zvláštnom režime, nepochopiteľnom pre zvyšok sveta. Majú napríklad otváracie hodiny, k hotovosti máte limitový prístup.

Zahraničného turistu to môže zaskočiť. Cez týždeň bankomat funguje od 8,45 do 18,00 cez víkendy od deviatej do sedeamnástej. Ak už hovoríme o limitovanom prístupe, samozrejme to platí len za predpokladu, že dokážete služby prístroja využiť. Podľa Nikkei Asian Review, len 48 000 z celkového množstva 190 tisíc japonských bankomatov prijíma kreditné a bankové karty vydané v zámorí. Rovnako ako to Japonci urobili so svojimi mobilnými telefónmi, aj hotovosť vydávajúce bankomaty relatívne izolovali od zvyšku sveta. Jednoducho sa zameriavajú na domáci trh. Hovorí sa o tzv. "syndróme Galapágov", s odkazom na dokonale izolované ekvádorské súostrovie.

Vláda sa ale snaží túto situáciu zmeniť, chce viac podporovať medzinárodný cestovný ruch, čo by malo naštartovať ekonomiku. V minulom roku „cestovná bilancia“ Japonska po prvý krát od roku 1959 trafila do čierneho, vďaka mohutným výdavkom zahraničných návštevníkov. V apríli navštívilo krajinu 1 760 000 cudzincov, čo je podľa The Japan News, mesačný vrchol v troch po sebe idúcich mesiacoch.

Vládny tlak na banky by mal premeniť počet bankomatov kompatibilných so zahraničnými kartami. Do roku 2020 by ich malo byť 80 000, v tom roku totiž Japonsko hosťuje letné olympijské hry. Tri najväčšie banky Japonska, Mizuho, ​​Sumitomo Mitsui, a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ, sa zaviazali, že do olympiády rozšíria svoju sieť bankomat priateľských k cudzincom. Ak by ste si chceli na ostrovoch v súčasnosti vybrať peniaze, musíte hľadať logo Seven Bank a Japan Post Bank, ktoré najčastejšie poskytujú služby aj pre cudzincov.

Vzhľadom k tomu, že Japonsko malo relatívne malý počet zahraničných návštevníkov, banky tvrdili, že náklady na medzinárodne kompatibilné bankomaty by boli len ťažko zdôvodniteľné. Pre porovnanie: kým Japonsko sa usiluje do roku 2020 získať 20 miliónov návštevníkov ročne, do Španielska už v roku 2013 prišlo trikrát toľko.

Súvisiace články

Aktuálne správy