Toyota predala v 1. kvartáli menej áut než pred rokom

Japonská automobilka Toyota predala v 1. kvartáli celkovo 2,52 milióna vozidiel, čo predstavuje medziročný pokles o 2,5 %. Informovali o tom agentúry DPA a AP.
Napriek poklesu predaja dokázala Toyota potvrdiť svoju pozíciu najväčšej automobilky sveta a poraziť svojich najväčších konkurentov – koncerny Volkswagen a General Motors. Náskok Toyoty, ktorá vlani predala 10,23 milióna vozidiel, voči Volkswagenu sa zmenšil na 90.000 áut. Vzhľadom na vlaňajšie zvýšenie dane z pridanej hodnoty v Japonsku automobilka počíta v tomto roku so znížením predaja na 10,15 milióna.
VW v 1. kvartáli medziročne zvýšil predaj o 1,8 % na 2,49 milióna áut a jeho odstup od Toyoty predstavuje len 1,2 %, resp. 30.000 vozidiel. GM od januára do marca predal 2,4 milióna vozidiel, čiže o 1,9 % viac.
Súťaž medzi týmito tromi automobilkami je čoraz intenzívnejšia a odohráva sa v globálnom meradle, napríklad na dôležitých trhoch v Indii a Číne. Každý z koncernov však v súčasnosti zápasí s problémami. VW sa zmieta v mocenskom boji medzi predsedom predstavenstva Martinom Winterkornom a šéfom dozornej rady Ferdinandom Piechom. Reputáciou GM otriasa medializovaná aféra s chybnými spínacími skrinkami, ktoré si od januára vyžiadali zvolanie niekoľkých miliónov vozidiel a boli príčinou desiatok úmrtí a ťažkých zranení. Rozsiahlymi zvolávacími akciami v USA sa preslávila aj Toyota a navyše jej podnikanie môže poškodiť spomínané zvýšenie DPH.

Súvisiace články

Aktuálne správy