Výnosy z dlhopisov krajín eurozóny okrem Grécka klesajú

Výnosy z nemeckých desaťročných dlhopisov sa znížili o 1 bázický bod na úroveň 0,07 %, výnosy z päťročných dlhopisov Fínska, Nemecka, Rakúska, Holandska, Francúzska a Belgicka sú negatívne, ale výnosy z gréckych dlhopisov sú v blízkosti rekordnej výšky z roku 2012.

Výnosy z nemeckých desaťročných vládnych cenných papierov v pondelok opäť klesali smerom k nule. Za dôvod sa považuje to, že obavy z odchodu Grécka z eurozóny zvyšujú dopyt po dlhopisoch s najvyšším ratingom. Okrem toho výnosy nadol tlačia aj nákupy štátnych cenných papierov Európskou centrálnou bankou (ECB).

Výnosy z nemeckých desaťročných dlhopisov sa znížili o jeden bázický bod na úroveň 0,07 %. Počas uplynulého týždňa klesli o 8 bázických bodov. Výnosy zo štátnych cenných papierov sa strácajú vo viacerých štátoch eurozóny a Belgicko sa stalo šiestou krajinou Európskej menovej únie, ktorá predala päťročné dlhopisy s negatívnymi výnosmi. Už skôr sa do negatívneho teritória dostali výnosy z dlhopisov Fínska, Nemecka, Rakúska, Holandska a Francúzska.

Naopak výnosy z desaťročných štátnych cenných papierov Grécka sa nachádzajú vo výške 13,20 %, čiže takmer dosiahli svoj vrchol zo záveru roka 2012. Výnosy z dvojročných dlhopisov krajiny stúpli o 92 bázických bodov na 28,27 %. Grécky minister financií Janis Varoufakis v nedeľu vyhlásil, že ak by Atény odišli z eurozóny, nevyhnutne by sa problémy šírili do ďalších krajín. Výnosy z desaťročných dlhopisov Portugalska, ktoré sa považuje za druhú najzraniteľnejšiu krajinu eurozóny po Grécku, však v pondelok klesli o 2 bázické body na úroveň 1,99 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy