Škótski nacionalisti chcú ukončiť úsporné opatrenia

Pred májovými parlamentnými voľbami vo Veľkej Británii označuje Škótska národná strana ukončenie politiky úsporných opatrení za svoju najvyššiu prioritu

Škótska národná strana (SNP) podmieňuje svoju prípadnú účasť v novej britskej vláde ukončením politiky úsporných opatrení a výdavkových škrtov. Strana, ktorá sa zotavila po vlaňajšom neúspešnom referende o nezávislosti Škótska, v pondelok zverejní svoj volebný manifest. Jeho súčasťou má byť požiadavka zvyšovať reálne verejné výdavky tempom 0,5 % ročne. Strana tiež vyzve na investície do pracovných miest, hospodárskeho rastu a verejných služieb, informuje agentúra Reuters. „Kľúčový bod týchto volieb je fakt, že máme príležitosť ukončiť úsporné opatrenia, a to bude pre SNP najvyššou prioritou,“ uviedol pre rozhlasovú stanicu BBC škótsky minister financií John Swinney.

Parlamentné voľby sa vo Veľkej Británii uskutočnia 7. mája. Ich výsledok je podľa pozorovateľov najmenej predvídateľný od 70-tych rokov minulého storočia. Prieskumy naznačujú, že väčšinu v novom parlamente nezíska ani jedna z dvoch hlavných strán, ktorými sú konzervatívci úradujúceho premiéra Davida Camerona a opoziční labouristi. Voľby tak môžu vytvoriť situáciu, kedy bude víťaz odkázaný na podporu SNP.

Škótski nacionalisti opakovane vyzývajú Labouristickú stranu na spoluprácu s cieľom zabrániť udržaniu moci Cameronovho bloku. Šéf labouristov Ed Miliband formálnu koalíciu s SNP odmietol, nevylúčil však voľnejšiu spoluprácu pri hlasovaní o konkrétnych zákonoch. Ľavicová SNP v Škótsku labouristom fakticky prebrala jej voličov, upozornila agentúra Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy