Na Slovensku bude pôsobiť kancelária MIB

Európska regionálna kancelária Medzinárodnej investičnej banky (MIB), ktorá bude na Slovensku, bude podporovať činnosť MIB aj v Českej republike, Rumunsku, Bulgarsku a v Maďarsku

Medzinárodná investičná banka (MIB) a Slovenská republika podpísali dohodu o zriadení kancelárie MIB na Slovensku. Na základe dohody podpísanej v utorok vznikne na Slovensku európska regionálna kancelária MIB. Jej cieľom je podporovať činnosť v tých krajinách, ktoré sú členmi banky a zároveň sú členskými krajinami Európskej únie, čiže na Slovensku, v Českej republike, Rumunsku a Bulgarsku, a tiež v Maďarsku, ktoré je v procese získania plného členstva v MIB. O podpise dohody banka informovala vo vyhlásení, ktoré poskytla agentúre SITA.

K hlavným oblastiam aktivít MIB patrí podpora malých a stredných firiem a financovanie sociálne významných infraštruktúrnych projektov. Po období reforiem v rokoch 2012 a 2013 MIB začala v minulom roku výrazne expandovať. Banka emitovala dlhopisy na miestnych trhoch na Slovensku a v Rusku. Získané financie investovala do ekonomík členských krajín. Celkovo úverové portfólio banky iba v roku 2014 vzrástlo o 150 %.

Medzinárodná investičná banka bola založená v roku 1970. Sídlo banky je v Moskve a jej terajšími členmi sú Bulharsko, Kuba, Česká republika, Mongolsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko a Vietnam. Banka má investičné ratingy agentúr Fitch a Moody´s.

Súvisiace články

Aktuálne správy