A.T. Kearney: Tento rok výrazne stúpne počet fúzií a akvizícií v ropnom priemysle

, A.T. Kearney Foto: SITA

Rok 2013 bol z hľadiska fúzií a akvizícií na poli ropného priemyslu enormne slabý, v roku 2014 ale ich objem medziročne stúpol o 30 % a tento rok by sa akvizičné tempo mohlo ešte zvýšiť. Vyplýva to zo štúdie globálnej poradenskej spoločnosti A.T. Kearney.

Hlavným dôvodom je pokles ceny ropy na svetových trhoch. Podobná situácia naposledy nastala na prelome rokov 1998 a 1999, kedy cena ropy za barel klesla z 20 na 10 dolárov. Vtedajšie zmeny na trhu vlastne sformovali súčasných veľkých hráčov (v roku 1998 fúzoval Exxon a Mobil, v rokoch 1998-1999 BP, Amoco a ARCO, v rokoch 1999-2000 Total, Petrofina a Elf a nakoniec v roku 2000 Chevron a Texaco).

Z dnešnej situácie môžu ťažiť predovšetkým zdravé spoločnosti s dobrým cash-flow. Tie, ktoré prezieravo vo vhodnú chvíľu s akvizíciami začnú, budú mať značnú konkurenčnú a strategickú výhodu. Okno príležitostí bude totiž podľa všetkého otvorené len veľmi krátko. Väčšina z 30 top manažérov globálnych hráčov na ropnom trhu, ktorých spovedala poradenská spoločnosť A.T. Kearney, si síce nemyslí, že by sa mohla v takej miere opakovať situácia z rokov 1998 – 1999, ale súčasná neistota na trhu môže určite vyvolať silnú vlnu akvizícií a fúzií. Cena ropy okolo 50 dolárov za barel tu totiž naposledy bola v roku 2009.

Severná Amerika sa bude sústrediť na core biznis

Veľká časť obchodov sa zrejme odohrá v Severnej Amerike, kde sú spoločnosti typicky najviac aktívne v oblasti hľadania a ťažby ropy a zemného plynu. Ťažobné firmy, ktoré sú v ohrození, by sa v tejto situácii mali sústrediť na core biznis. Ani silnejší hráči by teraz nemali investovať do nových projektov a pozdržať by sa mali aj hlbokomorské prieskumy, pokiaľ ceny ropy opäť nestúpnu.

Veľkým medzinárodným spoločnostiam sa v posledných rokoch relatívne darilo. Predávajú marginálne aktíva a menej zárobkové spracovateľské závody. Na tomto poli však zatiaľ prebehlo málo (ale dobre zameraných) akvizícií. Na druhú stranu však pociťujú tlak finančných trhov na cash-flow a dividendy, problém pôsobí aj inflácia. Musia preto pristúpiť ku škrtaniu kapitálových výdavkov, a pozastaviť dlhodobý prieskum. Veľké akvizície sú tak u nich menej pravdepodobné.

Rusko sa chce vymaniť z izolácie, arabskí šejkovia vyčkávajú

Trochu iná situácia je na poli národných spoločností. Tie ruské aktívne obchodujú predovšetkým s plávajúcimi ťažobnými loďami. V súčasnej dobe sa snažia vydobyť si významnejšiu medzinárodnú pozíciu. Veľkým aktuálnym problémom sú však sankcie. Rusko navyše potrebuje nájsť partnerov pre ďalšiu ťažbu v oblasti Arktídy. Možné akvizície sú tak pre ruské spoločnosti viac než žiadané. Po prvé sa potrebujú vymaniť zo zložitej geopolitickej situácie a po druhé potrebujú modernejšie technológie pre ďalšiu ťažbu.

Čína zase bola do roku 2013 veľmi aktívna v oblasti nákupov. Teraz už svoju aktivitu spomalila a viac si vyberá. Niektoré menej podarené akvizície čínskych investorov poučili, v tomto roku však zrejme znovu zvážia investovanie, prípadne partnerský vstup. Pomerne pomaly sa rozbiehali indické národné spoločnosti. Teraz však majú šancu začať nakupovať, ak ceny zostanú na nízkej hladine.

Na Blízkom východe je situácia pokojná. Medzi arabskými šejkami je relatívne malý záujem kupovať ďalšie ťažobné spoločnosti. Väčšina sa totiž v súčasnosti sústredí na diverzifikáciu svojho portfólia. Zareagovať by mohli len v prípade naozaj nízkych cien. Potom by ich výhodou boli finančné zdroje na akvizície, ktoré majú okamžite k dispozícii.

Globálne akvizície a fúzie budú mať na českú a slovenskú priemyselnú scénu skôr sprostredkovaný vplyv, zaujímavý vývoj môže nastať okolo rafinácie ropy

„Avizovaná akvizícia firmy BG Group spoločnosťou Shell len dokladuje dynamiku v priemyselných sektoroch ropy a plynu v nadchádzajúcich mesiacoch, ktorú sme predpokladali v našej štúdii. Nepochybne sa v tomto sektore dajú očakávať ďalšie podobné kroky. Z podstaty zastúpenie českých a slovenských firiem v odvetví ťažby ropy a zemného plynu bude však vplyv na našu priemyselnú scénu skôr sprostredkovaný. Jedným z efektov súčasnej situácie je tiež masívne prehodnocovanie projektových portfólií ropnými a plynárenskými gigantmi s cieľom čo najviac optimalizovať investičné aj prevádzkové náklady. Česká aj slovenské firmy, ktoré sú zapojené v týchto dodávateľsko-odberateľských reťazcoch, celkom iste už tieto aktivity pociťujú. Kvôli pomerne dlhej časovej odozve môžu plný dopad týchto opatrení očakávať skôr až v druhej polovici tohto roka," hovorí Igor Hulák, principal poradenskej spoločnosti A.T. Kearney, zodpovedný za sektory energetiky, ropy a plynu.

„Významné midstreamové aktíva v česko-slovenskom prostredí už prešli vlastníckymi zmenami v nedávnej minulosti. V tomto roku bude veľmi zaujímavé sledovať investičné aktivity a celkový vývoj v oblasti downstreamu, a to najmä dianie okolo rafinácie ropy v Litvínove a Kralupoch nad Vltavou,“ dodáva I. Hulák.

Súvisiace články

Aktuálne správy