Spotrebiteľské ceny v Británii v marci stagnovali

Medziročne bola marcová inflácia v krajine na nulovej úrovni, motorom prudkého oslabenia celkovej cenovej hladiny bolo zlacnenie ropy a potravín

Celková hladina britských spotrebiteľských cien sa v marci medziročne nezmenila. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny ONS. Tento vývoj je v súlade s očakávaniami analytikov. Medzimesačne marcové britské spotrebiteľské ceny o 0,2 % posilnili. ONS však uviedol, že pri kalkulácii na dve desatinné miesta celková hladina spotrebiteľských cien medziročne klesla o 0,01 %. Je to prvýkrát od roku 1989, odkedy Británia má štatistiku na porovnateľnom základe.
Motorom prudkého oslabenia celkovej cenovej hladiny bolo zlacnenie ropy a tiež zníženie cien potravín. Základná inflácia, ktorá nezahŕňa ceny energií, potravín, alkoholu a tabaku, však tiež výrazne klesla, a to na úroveň 1 %, čiže najnižšie za takmer deväť rokov. Vo februári bola vo výške 1,2 %.

Štatistický úrad v utorok zároveň informoval, že ceny britských priemyselných výrobcov medziročne klesli o 1,7 %. Perspektíva klesajúcich cien však pravdepodobne nevyvolá reakciu britskej centrálnej banky. Guvernér Bank of England Mark Carney totiž minulý mesiac pred poslancami povedal, že znižovanie úrokov iba z dôvodu zlacňovania ropy by bolo „mimoriadne nerozumné“.

Súvisiace články

Aktuálne správy