Český rezort financií žiada prešetrenie sadzby PRIBOR

České ministerstvo financií v piatok požiadala českú centrálnu banku (ČNB) o prešetrenie prípadných manipulácií s pražskou medzibankovou sadzbou PRIBOR

České ministerstvo financií v piatok požiadalo Českú národnú banku (ČNB) o prešetrenie prípadných manipulácií s pražskou medzibankovou sadzbou PRIBOR. Dôvodom sú podozrenia z manipulácií, ktoré mali udržiavať sadzby na vysokej úrovni. Tajomník českého ministerstva financií Martin Pros zaslal list šéfovi ČNB Miroslavovi Singerovi, ktorý sa týka „rušivých správ okolo PRIBOR, z ktorých najvážnejšie zahŕňajú obavy z manipulácie“.

„Veríme, že podozrenia z manipulácie existujú a majú reálny základ a ČNB by preto mala skutočne a starostlivo vyšetrovať“. Pros pritom neobvinil žiadne inštitúcie a ani jednotlivcov z nekalých činností. „Možná manipulácia s PRIBOR by mala negatívny vplyv na spotrebiteľov a znamenalo by to rozsiahle neoprávnené obohacovanie bánk,“ povedal Pros.

Český minister financií Andrej Babiš bude od Prosa žiadať konkrétne dôkazy potenciálnej manipulácie so sadzbou PRIBOR. Babiš to uviedol v sobotu. „O takom dôležitom liste som nebol informovaný, počul som o ňom z médií, čo považujem za veľmi neštandardné,“ uviedol Babiš. „Budem žiadať, aby pán Pros poskytol ČNB konkrétne informácie a dôkazy a ČNB ich musí preskúmať a vyšetriť,“ vyhlásil Babiš.

Súvisiace články

Aktuálne správy