Banková reforma v Taliansku vyvolá vlnu fúzií družstevných bánk

Talianska reforma družstevných bánk, ktorú tamojšia vláda schválila v januári tohto roka, prinesie v tomto mimoriadne rozdrobenom sektore vlnu fúzií. Informovala o tom agentúra APA.
Cieľom reformy je podporiť práve spájanie sa družstevných bánk a ich vstup na burzu. V prípade desiatich najväčších inštitúcií už nebudú mať akcionári hlasovacie právo nezávisle od počtu akcií, ktoré vlastnia. Namiesto tradičného pravidla „jedna hlava, jeden hlas“, budú akcionári môcť hlasovať podľa veľkosti svojho podielu. Doterajšia prax bránila fúziám, keďže garantovala malým akcionárom nadmerný vplyv na úkor veľkých inštitucionálnych investorov. Súčasťou reformy je transformácia desiatich najväčších družstevných bánk s kapitalizáciou nad 8 miliárd eur na akciové spoločnosti v nadchádzajúcich 18 mesiacoch.
Tieto možnosti mnohé z nich využijú. Šéf kótovanej Banco Popolare Carlo Fratta Pasini už vyhlásil, že je otvorený možnosti vytvorenia veľkej finančnej inštitúcie. Po vhodnom partnerovi sa mieni poobzerať aj Banca Popolare di Milano.
Ďalšie dve inštitúcie majú konkrétnejšie plány. Banca Popolare di Vicenza a Veneto Banca sú pripravené spojiť sily a v nových strategických plánoch už s fúziou počítajú. Banca Popolare di Vicenza vlani vykázala stratu 759 miliónov eur po tom, čo musela vytvoriť rezervy pre problémové úvery vo výške 370 miliónov eur. Veneto Banca vzhľadom na rezervy vo výške 746 miliónov eur ukončila minulý rok so stratou 650 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy