Český priemysel vo februári posilnil

Medziročne februárová produkcia českého priemyslu stúpla o 4,5 % a medzimesačne o 0,6 %

Priemyselná výroba Českej republiky vo februári medziročne reálne posilnila o 4,5 %. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom po vylúčení sezónnych vplyvov sa zvýšila o 0,6 %. Hodnota nových objednávok vo februári sa oproti rovnakému mesiacu vlaňajška zväčšila o 10 %. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

K medziročnému rastu priemyselnej produkcie krajiny najviac prispela výroba motorových vozidiel, prívesov a návesov, ktorá stúpla o 6,9 %. Nasledovala výroba a rozvod elektriny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu, ktorá posilnila o 6,5 %, a výroba elektrických zariadení s rastom o 8,3 %. Klesla však produkcia odvetvia ťažby a dobývania o 9,5 %, výroba základných farmaceutických produktov a prípravkov o 5,9 % a výroba počítačov, elektronických a optických prístrojov a zariadení o 2,1 %.

Hodnota nových objednávok českého priemyslu sa vo februári medziročne zvýšila o 10 %. Nové objednávky zo zahraničia vzrástli o 11,7 % a nové domáce objednávky sa zvýšili o 6,5 %. Priemerný počet zamestnancov v českých priemyselných firmách s 50 a viac pracovníkmi sa vo februári medziročne zväčšil o 3,2 %. Priemerná hrubá mesačná mzda týchto zamestnancov medziročne stúpla o 2 % na 25 840 českých korún (CZK).

(1 EUR = 27,378 CZK)

Súvisiace články

Aktuálne správy