Predchádzajúci rok Tornaľa hospodárila kladne, znížili sa aj dlhy

Uplynulý rok 2014 mesto Tornaľa uzavrelo s účtovným hospodárskym výsledkom vo výške 107.375 eur. Od roku 2007 tak ide o prvý rok, ktorý sa v rámci mesta podarilo uzavrieť s kladným hospodárskym výsledkom.
„Považujem to za veľmi veľký úspech, keďže zároveň sa nám podarilo tiež znižovať dlhy. Keď sme totiž mesto pred štyrmi rokmi preberali, platil zákon, že ak úverová zaťaženosť obce presiahla 60 % bežných príjmov minulého roka, tak nastala nútená správa. My sme mesto prebrali s dlhom 58,8 %. Keď sa nám podarilo dostať k 50 %, znovu vyšiel zákon, ktorý túto hranicu znížil na 50 %,“ vysvetlila primátorka Anna Szögedi.
Celkový dlh mesta je v súčasnosti podstatne nižší a k 1. 1. 2015 predstavoval 41 %. „Môžem povedať, že mesto sa nadýchlo. Veď od roku 2007 sme boli trikrát v ozdravnom režime a skutočne len krok od nútenej správy,“ povedala Szögedi, podľa ktorej mestské zastupiteľstvo v predchádzajúcom volebnom období prijímalo také uznesenia, ktoré boli prínosom pre hospodárenie mesta.
Zníženie dlhu je výhodou aj z hľadiska prípadných budúcich úverov. „Pokiaľ by bolo nutné v blízkej budúcnosti vziať úver na vykrytie nejakej spoluúčasti alebo na odstránenie havarijného stavu, pri súčasnej situácii mesta to bude možné,“ zakončila primátorka.

Súvisiace články

Aktuálne správy