Rast priemyselnej produkcie vo februári zrýchlil

Produkcia slovenského priemyslu bola vo februári medziročne vyššia o 3,2 %.

Rast priemyselnej produkcie na Slovensku vo februári zrýchlil na 3,2 %. Oproti januáru sa tak dynamika priemyslu podľa údajov očistených o vplyv počtu pracovných dní zrýchlila o 1,1 percentuálneho bodu. Vývoj ovplyvnil rast produkcie v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 5,1 %, v priemyselnej výrobe o 3 % a v ťažbe a dobývaní o 1,8 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov medzimesačne priemyselná produkcia vo februári oproti januáru tohto roka vzrástla o 0,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V samotnej priemyselnej výrobe rástla vo februári medziročne produkcia najmä vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov a to až o 22,9 %. Stúpla aj produkcia vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 7,3 %, výrobe dopravných prostriedkov o 1,2 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 6,3 % a vo výrobe strojov a zariadení inde neklasifikovaných o 2,8 %. Objem produkcie sa naopak znížil hlavne vo výrobe výrobkov gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 1,4 %, vo výrobe drevených a papierových výrobkov a tlači o 1,1 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 1,5 %.

V priemere za prvé dva mesiace tak priemyselná produkcia na Slovensku medziročne stúpla o 2,7 %, v tom v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 7,6 %, v ťažbe a dobývaní o 3,1 % a v priemyselnej výrobe o 1,9 %. V rámci samotnej priemyselnej výroby rástla hlavne produkcia vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 6 %, vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 12,7 %, vo výrobe elektrických zariadení o 8 %, v ostatnej výrobe, oprave a inštalácií strojov a zariadení o 9,4 % a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 8,2 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe dopravných prostriedkov o 1,7 %, vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 1,1 % a vo výrobe drevených a papierových výrobkov, tlači o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy